Néhol 50 mm-nél is több eső eshet kedd reggelig

ónos, eső, havazás, csapadékos Fotó: Pixabay

Mediterrán ciklonok vonulnak át hazánk fölött, a nagyobb csapadékot adó légörvény vasárnap érkezik, kedd reggelig összességében néhol 50 mm-nél is több eső eshet.

hirdetés

Két mediterrán ciklon útja is hazánkon keresztül vezet, átvonulásukat kiadós csapadék, gyakori szélerősödés kíséri.

Az első légörvény ma vonul át fölöttünk, kezdetben tartós esőt, estétől egyre inkább záporokat okozhat, helyenként az ég is megdörrenhet. A legtöbb csapadék az ország északi, északnyugati területein hullhat, néhol 15 mm-nél is több. Délen, délkeleten kevesebb eső várható. A déli-délkeleti szél élénk, főként a nap második felében sokfelé erős lesz

Átmeneti szünet után vasárnap megérkezik a következő ciklon, így késő délelőttől dél-délnyugat felől ismét egyre nagyobb területen ered el az eső, mely az esti órákra az északkeleti tájakat is eléri. Hétfőn az ország keleti felén még marad az esős idő, a keleti, északkeleti határ mentén csak kedd délelőtt szűnik szűnhet meg a tartós csapadék.

Ez a légörvény északnyugatra hozhatja a legkevesebb csapadékot, a déli és keleti országrészbe a legtöbbet. Kedd reggelig összességében nagy területen hullhat 20-40, délen és az Alföldön néhol 50 mm-nél is több eső.

Vasárnap délutántól emellett az északira-északkeletire forduló szél támad fel egyre többfelé, hétfőn pedig országszerte többfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél, a középső tájakon és a Dunántúlon nem lesznek ritkák a 70-80 km/órás lökések.

Szenteste napján is marad a szeles idő, az északnyugati szél továbbra is többfelé lesz erős, de hazánk nagy részén már hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap – írja az Időkép.

hirdetés