Így kerülheti el a karácsonyfa-katasztrófát

karácsony Fotó: Pixabay
A legtöbb ember számára a karácsony elképzelhetetlen a feldíszített fenyő nélkül, és habár már egyre többen vásárolnak földlabdás fákat, még mindig a vágott fenyő a legnépszerűbb. Ugyanakkor sokakat őrültbe kerget, hogy a nappaliban felállított fa tűlevele napok alatt lehullik, pedig egy kis odafigyeléssel ez ellen könnyen lehet tenni. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyek a vágott fenyő megfelelő gondozásához szükségesek, és ha ezeket betartjuk, akkor nem lesz már néhány nap után kopasz a fánk.

A karácsonyfa a karácsonyi dekoráció kulcsdarabja, és sok családban a feldíszített fenyő nélkül nincs is karácsony. Viszont nem mindegy, hogy a kiszemelt karácsonyfa meddig bírja a lakásba, ezért összegyűjtöttünk néhány trükköt, amivel a friss fenyő akár hetekig megőrzi a legjobb formáját, és kevesebbet is kell majd takarítanunk a lehulló tűlevelek után.

Karácsonyfa vásárláskor az egyik legfontosabb a megfelelő fa kiválasztása. Ha frissen vágott fát vásárolunk, az mindig tovább kitart, mint az amelyiket már hetekkel korábban kivágtak. Soha ne vegyünk olyan fenyőt, amelyen már vannak sárga levelek, illetve amelyiknek érintés után már néhány tűlevele lehullik, és ne vásároljuk meg azt a fát sem, amelyiknek meghasadt a törzse, vagy kókadtnak tűnik. Vásárláskor a tenyerünkkel lazán fogjuk körbe az egyik ágat, és húzzuk végig rajta a kezünket. Ha a fenyő friss, akkor csak néhány tűlevél fog lepotyogni. Egy másik gyors módszer a fa frissességének megállapításához, hogy a függőlegesen tartott fa törzsét párszor hozzáütögetjük a talajhoz, ilyenkor az a fontos, hogy a zöld tűleveleknek nem szabad leesniük a fáról.

Vásárlás után, és még díszítés előtt érdemes vízbe helyezni a fát, hogy elegendő nedvességhez jusson. Lehetőleg olyan karácsonyfaállványt használjunk, amelybe a fa pontosan beleillik, de a legjobb az olyan állvány, melyben víztartály is van, ám ebben érdemes minden nap ellenőrizni a vízszintet, mert fontos, hogy a levágott fatörzset mindig lepje el a víz, ha ugyanis nem ér bele, a vágási felületen egy vékony gyantaréteg képződhet, mely megakadályozza, hogy a fa felszívja a nedvességet. Amíg eljön a karácsony, a fenyőfát hűvös és száraz helyen, széltől és naptól védve tároljuk. Ilyen lehet akár a garázs, a kamra, az erkély, a folyosó, de a kertbe is kirakhatjuk. Hasznos, ha a fát nedves újságpapírral borítjuk, majd nejlonba csavarjuk, így megőrzi frissességét és illatát.

Ha feldíszítettük a fát, fontos, hogy olyan helyet válasszunk neki, ami minél távolabb van a radiátortól és egyéb hőforrásoktól, így szintén lassíthatjuk a kiszáradását. Emellett előnyösebb, ha kisebb fényerejű izzót választunk, mivel az izzók által okozott magasabb hőmérséklet megszakíthatja a fenyő téli nyugalmi időszakát. A szobába állított, feldíszített fa száradását (a levelek lehullását) lassíthatjuk, ha olyan talpba álltjuk, melybe víz tölthető, illetve ha ágait néha óvatosan vízzel permetezzük – írja az Agrárszektor.hu online agrárgazdasági újság.