Tömeges adatvesztések és rendszerfeltörések várhatók jövőre

kiberbiztonság, internet, adatvesztések Fotó: Pixabay

Tömeges adatvesztések és rendszerfeltörések várhatók jövőre az informatikai biztonsággal és védelemmel foglalkozó ESET legfrissebb jelentése alapján, az elemzés szerint a 2020-as amerikai elnökválasztás ráirányítja a figyelmet a választások megzavarására és manipulációjára irányuló kísérletekre is, amelyek szinte biztosra vehetők a jövő évi voksoláson.

A kiberbiztonsági trendekről szóló jelentés felidézi, hogy a “fake news” kifejezés a 2016-os amerikai elnökválasztáshoz kapcsolódó információk manipulálása során terjedt el a köztudatban. Nem kétséges, hogy ez a 2020-as kampány alatt ismét felkapott téma lesz. A Facebookra idén 5 milliárd dollár bírságot szabtak ki a Cambridge Analytica botrányban játszott szerepéért. Az ESET szerint azonban az információk fegyverként való felhasználása nem mutat majd változást 2020-ban sem. A társaság szerint a dezinformáció terjedése mellett a tömeges adatvesztések és rendszerfeltörések szintén várhatóak a vállalati és a kormányzati szektorban.

hirdetés

Bár a tanulmány szerint az önfenntartó AI (mesterséges intelligencia) még messze van, a gépi tanulás (ML) az egyik legizgalmasabb technológiai fejlesztés. Ez azonban nemcsak a kiberbiztonság fejlesztésében hoz új lehetőségeket. A technológiát a kiberbűnözők is felhasználják támadásaik mértékének és összetettségének növelésére. A bűnözők egyik módszere a kép- és videóhamisításra használt deepfake technológia. Az elemzés szerint 2020-ban még több kiberbűnöző használja majd ezt. Ezért az embereknek meg kell tanulniuk a legvalósághűbb videókat is megfelelő fenntartásokkal kezelni. És nem vakon elhinni mindent, amit látnak és hallanak.

Az elemzés kitér arra is, hogy 2019-ben sok országban jelent meg új, vagy kibővített adatvédelmi törvény. Ennek ellenére a személyes adatok felhasználásával kapcsolatos bizalmatlanság továbbra is mindenütt jelen van. Ez mindaddig így lesz, amíg az adatvédelmi mulasztások megsértéséért kiszabott bírság nagysága a nagyvállalatokat nem készteti a probléma megszüntetésére. Ez egybecseng az Adatvédelmi Szakértők Nemzetközi Szövetségének (Association of Privacy Professionals) véleményével. Azt tanácsolják a vállalatoknak, hogy a működésük során tartsák tiszteletben az adatok védelmét. Azok a vállalkozások, amelyek így tesznek, jelentős előnyt szerezhetnek a piacon.

Az elemzés szerint jóllehet az intelligens városok és az intelligens épületek képviselik a jövőt, a biztonság nem képes lépést tartani az intelligens városok gyors fejlődésével. Az új épületek több mint 80 százaléka használ IoT-megoldásokat. (Internet of Things – a dolgok internete: a világhálóra csatlakozó intelligens használati eszközök kapcsolódása.) Azonban a szakértők szerint sok intelligens eszköz és rendszer nem rendelkezik erős hitelesítési protokollal, vagy egyáltalán nem védettek semmilyen biztonsági megoldással.

A vállalatoknak az egyik legnagyobb fenyegetést a munkavállalói mobilitás terjedése jelenti. Ezt az 5G terjedése tovább növeli. A hálózatokhoz való hozzáférési lehetőségek a távoli munkavégzés során jelentősen megnövelik a vállalatok támadási felületeit és a biztonsági kockázatoknak való kitettségüket. A mobiltechnológia egyre gyorsuló bevezetése gyakran a megfelelő biztonsági szabályok kialakítása nélkül történik – írja az MTI.