Döglött rovarok és élő egér a magyar vágóhídon: 2019 legnagyobb agrárbotrányai

vágóhíd Fotó: Nébih

Az afrikai sertéspestis (ASP) éve volt az idei, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) több ellenőrzése is a vírussal kapcsolatos volt, sok helyen ugyanis nem figyeltek a megfelelő higiéniára, ami alapvető annak érdekében, hogy a betegség ne jusson be a magyar sertéstelepekre. Gyakran fogadták undorító körülmények a hatóságot, komoly bírságokat szabtak ki, és óriási mennyiségű árukat kellett kivonni a forgalomból. Összegyűjtöttük az év legnagyobb agrárbotrányait.

hirdetés

Megállíthatatlannak tűnik a sertéspestis, és idén egyre több helyen ütötte fel a fejét Magyarországon is. Szinte minden hétre akadt egy fertőzött vaddisznó, ami sok esetben durva óvintézkedéseket vont maga után. A Nébih ellenőrzései is gyakran szóltak 2019-ben a betegségről, sokszor csaptak le állattartó telepeken, vagy épp állatvásárokon, de vágóhidakon, és élelmiszer-előállító üzemekben is jártak. Az ellenőröket gyakran fogadták undorító körülmények, a higiéniára ugyanis nagyon sok helyen a mai napig nem fordítanak elegendő figyelmet. Összegyűjtöttük az év legnagyobb agrárbotrányait.

hirdetés

Habár ez az eset 2018 decemberében történt, de talán idesorolhatjuk ezt is, ráadásul mindenképp az egyik legdurvábbnak minősíthetjük. Egy Bács-Kiskun megyei gazdaságban jelentős mennyiségű, takarmányozásra szánt kacsatetemet találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei, amelyekből a vizsgálat időpontjában is kölyökkutyák falatoztak. A telepen nevelt sertések jelöletlenek voltak, eredetük és állategészségügyi állapotuk pedig egyaránt ismeretlen. A súlyos hiányosságok miatt a Nébih azonnali hatállyal forgalmi korlátozást rendelt el a telepen tartott sertésekre, a szabálysértő több százezer forintos bírságra számíthat, ugyanakkor a sertéstartó gazda elismerte, hogy a tetemeket a sertések takarmányozására szánta.

Most novemberben egy Tolna megyei állatvásáron tartottak helyszíni ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei, melynek során a vásárra szállított, eladásra szánt sertések állategészségügyi státuszát és kötelező kísérődokumentumait vizsgálták. Az ellenőrzött 104 állatból 100 példány jelöletlen volt, amely már önmagában is sérti a jogszabályi előírásokat. Emellett azonban egyéb hiányosságok is előfordultak. Az érintettek az állatok szállítása kapcsán sem érvényes Sertés Szállítólevelet, sem Állategészségügyi Bizonyítványt, sem Állattartói Nyilatkozatot nem tudtak bemutatni, így a jelölési hiányosságokon túl az eladók az állatok állategészségügyi állapotát sem tudták igazolni. A hatóság a jelöletlen állatokat a helyszínen megjelölte, továbbá elrendelte azok elkülönítését és forgalomba hozataluk azonnali hatályú korlátozását.

Márciusban 55 illegálisan tartott sertést találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei az egyik Pest megyei állattartó telepen. A nem bejelentett telepen tartott sertések ismeretlen állategészségügyi státuszúak voltak, továbbá azokat – súlyos járványügyi kockázata miatt – tiltott módon, moslékkal etették. A Nébih értesítése alapján a területileg illetékes járási hivatal forgalmi korlátozást és csaknem 1 tonna melléktermék ártalmatlanítását rendelte el a helyszínen.

Keményen indított az év, januárban ugyanis nagy mennyiségű rovartetemet, élő egeret és egérfészket is találtak egy Békés megyei sertés vágóhíd ellenőrzése során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei. A súlyos higiéniai hiányosságokkal működő élelmiszer-előállító egységnél az állati melléktermék égetését lejárt ideiglenes működési engedéllyel végezték. Az üzemben tapasztalt élelmiszerbiztonsági problémák miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a vágóhíd működését, valamint több mint 8 tonna nem nyomon követhető, jelöletlen terméket vont ki a forgalomból.

Áprilisban rövid időn belül két Békés megyei élelmiszer-előállító üzemet is felfüggesztettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei. Az egymást követő márciusi ellenőrzések során a helyszíneken élelmiszerbiztonsági és higiéniai jogsértéseket egyaránt feltártak az ellenőrök. Az eljárások folyamatban vannak. A két üzem több százezer forintos, akár milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

A növényvédő szerek és a szaporítóanyagok is kaptak egy kis figyelmet 2019-ben

Nagy felháborodást keltett az is, hogy több tonna veszélyes növényvédőszer talált a hatóság, 2019 szeptemberében ugyanis ellenőrzést tartottak egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei növényvédő szereket is forgalmazó kiskereskedelmi egységben a Nébih szakemberei. Az üzlet és a raktárhelyiségek átvizsgálása során az ellenőrök 248 problémás tételt találtak, 2277 kg összmennyiségben. A termékek között egyaránt voltak. Az ellenőrzés során kiderült az is, hogy a telephelyen két olyan helyiségben is tároltak növényvédő szereket, melyek nem feleltek meg az ezen készítmények raktározásra vonatkozó előírásoknak. A Nébih azonnali hatállyal elrendelte a termékek forgalomból való kivonását és megtiltotta azok újbóli forgalomba hozatalát. A céggel szemben a hatósági eljárás folyamatban van. Az ügyben akár több millió Ft-os növényvédelmi bírság is várható.

Novemberben előzetes bejelentés alapján értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egyes piacokon és vásárokon zajló illegális szőlő- és gyümölcsszaporítóanyag-értékesítésről. A hatóság a jelzések alapján 2019. november 17-én két helyszínen tartott ellenőrzést. A szakemberek a kecskeméti használtcikk piacon egy árust szólítottak fel engedély nélkül folytatott tevékenységének azonnali felfüggesztésére, míg a dunaföldvári országos állat- és kirakodóvásáron 7 esetben intézkedtek. A vizsgálatok során több mint 1000 darab oltvány és facsemete illegális forgalmazását tiltották meg a Nébih ellenőrei – írja az Agrárszektor.hu online agrárgazdasági újság.

hirdetés