Rekordszámú daru a Kardoskúti Fehér-tónál

daru Fotó: Verseczki Nikoletta

Több mint 17 ezer daru állomásozik a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó kardoskúti Fehér-tavon. December közepén ilyen sok darut korábban még nem regisztráltak a szakemberek.

A heti számlálás során derült ki, hogy a darvak száma az előző heti 7800-ról 17 ezerre növekedett. Ez azért is furcsa, mert a meleg idő hatására a darvak általában korábbi helyükön maradnak, nem jellemző, hogy még délebbre húzódnának. Most viszont az enyhe időben szinte egyik napról a másikra megduplázódott a létszámuk. Más években a legtöbb, daru általában november közepén tartózkodik a Fehér-tavon, akkor egyedszámuk meghaladhatja a 25.000 példányszámot.

A tó feltöltöttsége jelenleg csupán 20 százalékos. A nagyon enyhe és csapadékszegény időjárás következtében a vízborítottság rohamosan csökken, ennek ellenére 20 ezer fölött van a Fehér-tónál éjszakázó vízimadarak száma. A darvak mellett nagy lilikekből is több mint kétezer tartózkodik a területen. A képet a különféle récefajok nászruhás példányai színesítik – tájékoztatott a Körös-Maros Nemzeti Park.


Kövessen minket Facebookon!