Hamarosan befejeződik Sarkadon a Városi Képtár és a Kónya Emlékszoba fejlesztése

Képtár A Kónya Sándornak is emléket állító épület újult meg. Fotó: Mezey Béla / Opera-Világ

Ez év végén befejeződik Sarkad Város Önkormányzata „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés Sarkadon – A Városi Képtár és Kónya Emlékszoba komplex megújítása” című TOP-os projektje. A fejlesztésre közel 52 millió Ft európai uniós támogatást nyert a település. A projekt 100%-os támogatási intenzitású. A korszerűsítés során az épület társadalmi és környezeti szempontból fenntartható, turisztikai célú komplex fejlesztésére került sor.

hirdetés

A megvalósult fejlesztés célja egy olyan turisztikai attrakció kialakítása volt, amely alkalmas Sarkad és a Sarkadi Kistérség települései gazdag kulturális értékeinek, hagyományainak modern, innovatív, látogatóbarát- és élményelemekkel gazdagított formában történő bemutatására. Másrészt pedig különböző kulturális és turisztikai rendezvények helyszíneként és turisztikai információs pontként is funkcionál.

hirdetés

A sarkadi önkormányzat által elnyert 51,99 millió Ft európai uniós támogatás segítségével a leromlott állagú Városi Képtár és Kónya Emlékszoba Kossuth u. 7. alatti épülete teljes, energiahatékonysági intézkedéseket is magában foglaló felújítására került sor. A homlokzati falak és födém utólagos hőszigetelése, homlokzati nyílászárók cseréje, fűtéskorszerűsítés valósult meg. A felújításon kívül egy új, 57 négyzetméter alapterületű szociális épületrészt is kiépítettek. Ebben kapott helyet az akadálymentes mellékhelyiség, valamint egy új fogadótér és egy új kiállítótér. Az ingatlan udvarán akadálymentes parkoló építése is megvalósult. A fejlesztés eredményeként az épület teljes körű, komplex (fizikai és infokommunikációs) akadálymentesítése is teljesült. Az építési, felújítási munkák mellett a turisztikai attrakció kialakításához, működtetéséhez közvetlenül kapcsolódó, elengedhetetlenül szükséges informatikai és elektronikai eszközök beszerzése is megtörtént.

hirdetés