Tippek gazdiknak: így készüljenek a szilveszterkor szokásos zajokra

társállatainak, háziállatok, állatok, szilveszterkor, Olaszországba Illusztráció: Pixabay

Szilveszterkor, avagy a petárdák, tűzijátékok főszezonjában, különösen fontossá válik a kutyatartó gazdák előrelátása és felkészültsége.

A fokozott fény- és hanghatások nagyon megijeszthetik a kutyákat, így minden felelős gazda érdeke, mondhatni „kutyakötelessége”, hogy időben gondoskodjon kedvence nyugalmának biztosításáról. Ezzel megelőzve ösztönös menekülését. Erről itt írtunk már bővebben. A Nébih szakemberei is összegyűjtötték a praktikus óvintézkedéseket, sőt gondoltak az esetleges szökevényekre is.

hirdetés
Próbáljuk megelőzni a bajt!

Amikor számítani lehet az állatokban félelmet keltő hatásokra (tűzijáték, vihar stb.), fokozottan ügyeljünk a kedvenceinkre, biztosítsunk számukra megnyugtató körülményeket. A túlérzékeny, különösen félős állatok esetében már előzetesen érdemes állatorvoshoz fordulni, aki nyugtató hatású állatorvosi készítményt írhat fel kedvencünknek. Fontos, hogy a szer adagolásánál mindig kövessük a doktor javaslatait!

Ellenőrizzük kedvencünk regisztrált adatait!

Jó pár éve kötelező minden négy hónaposnál idősebb kutyát egyedi kódot tartalmazó transzponderrel (mikrochippel) megjelölni. Célszerű ellenőrizni, hogy a beültetett mikrochip regisztrációja is sikeresen megtörtént-e, ami a Nébih honlapján található nyilvános eb-chipszám kereső alkalmazás használatával egyszerűen megtehető. A chipszám alapján a rendszer megadja a publikus adatokat a keresett kutyáról. Ha a keresés nem ad találatot, feltételezhető, hogy a chip regisztrációja elmaradt. Ebben az esetben vegyük fel a kapcsolatot a beültetést végző állatorvossal és kérjük annak mielőbbi pótlását. Ez nagyon fontos, mert a regisztrálatlan chiphez nem köthető adat, így a megtalált házi kedvencet sem tudják visszajuttatni gazdájához. A chip mellett hasznos, ha az állat nyakörvére a gazda nevével és telefonszámával, esetleg lakcímével ellátott biléta is kerül.

Mit tehet a gazdi, ha megszökött a kutyája?

A gazdák legtöbbször a közösségi oldalakon és fórumokon tesznek közzé figyelemfelhívó cikkeket. Emellett azonban célszerű megkérni a kutya állatorvosát, hogy az eb adatbázisban a kutya adatlapjára megjegyzésként vezesse fel az „ELTŰNT” bejegyzést, amíg az állat vissza nem kerül aggódó gazdájához. A közterületen kóborló ebek befogását az önkormányzatok által megbízott gyepmesterek végzik, ezért eltűnés esetén érdemes felkeresni a lakókörnyezetünkben található ebrendészeti telepeket. Emellett sok elszökött kutyát fogadnak ilyenkor be a környék menhelyei, ezért ott is érdeklődhetünk.

És hogyan segíthet, aki kóbor kutyára bukkan?

A chippel ellátott, elkóborolt kutyák hazajutását ma már az ország több mint 200 pontján segíti a Vigyél Haza Alapítvány Nébih által is támogatott mikrochip-leolvasó hálózata. A figyelemfelkeltő matricával megjelölt kutyabarát helyeken, ingyenesen elérhető eszközök segítségével, könnyedén leolvasható az állat mikrochipjének száma. Ez alapján a programban résztvevő önkéntes állatorvosok kikeresik a kutya adatait az adatbázisban, majd felveszik a kapcsolatot annak gazdijával.

Forrás: Nébih