Több állatfajnak is bizonytalan a jövője a bozóttüzek miatt Ausztráliában

Ausztrália, tűzvész Fotó: David Gray/Getty Images

Több ezer koalával és kenguruval végeztek a bozóttüzek az ausztráliai Galápagos-szigetekként is emlegetett Kenguru-szigeten, amelyen egy egérszerű erszényesfaj és egy kakaduféle túlélése is bizonytalanná vált.

A Dél-Ausztrália szövetségi állam partjainak közelében fekvő sziget egyharmada vált a lángok martalékává az elmúlt napokban.

A Kangaroo Island Wildlife Park társtulajdonosa, Sam Mitchell szerint több ezer koala veszett oda a szigeten tomboló erdőtűzben, ami azért is különösen nagy veszteség, mert ezt a populációt döntően egészséges egyedek alkották, míg Ausztrália sok területén a vakságot, illetve meddőséget okozó klamídiával küzdenek a koalák.

A széljárásnak köszönhetően Mitchell vadasparkját megkímélték a lángok. A férfi és felesége jelenleg 18 megégett erszényesről gondoskodik, ám sokat el kellett altatniuk.

A Kangaroo Island Land for Wildlife nevű nonprofit szervezet munkatársa, Heidi Groffen mindeközben csak remélni tudja, hogy a Sminthopsis aitkeni nevű apró, egérszerű erszényesfaj legalább néhány példányának sikerült menedéket találnia a lángok elől a sziklarepedésekben. A Sminthopsis nemzetség Kenguru-szigeti titokzatos képviselőjének megfigyelésére felállított állomások mindegyike odaveszett a tűzben.

Groffen szerint a nagyjából 300 egyedet számláló populáció egésze elpusztulhatott, mivel az állat túl kicsi ahhoz, hogy megszökjön a lángok elől. „Még ha van is túlélő, mostanra nem maradt számukra táplálék” – mondta az ökológus, hozzátéve, hogy reményeik szerint sikerül néhány állatot biztonságba helyezniük, mielőtt túl késő lesz.

Ugyancsak bizonytalan a jövője a barnafejű hollókakadunak (Calyptorhynchus lathami). Az egykor Dél-Ausztráliában honos madár természetes élőhelyeinek elpusztítása miatt szorult vissza a szigetre.

Daniella Teixeira, a Queenslandi Egyetem doktorandusza szerint noha a madaraknak van a legjobb esélyük a menekülésre tűz esetén, a megmaradt barnafejű hollókakaduknak nagy eséllyel nem lesz elegendő táplálékuk a szigeten.

Teixeira szerint az elmúlt 25 évben 150-ről nagyjából 400 egyedre sikerült növelni a sziget barnafejű hollókakadu-populációját, ám a lángok mindössze egyetlen hét alatt elpusztították negyed évszázad erőfeszítéseit.

MTI