Tizenegy nap alatt 250 online csalást derített fel a rendőrség

bevásárlás, web, webáruház, internet, árfigyelő csalás Fotó: Pixabay

Magyarországon 11 nap alatt 250 online csalásra derítettek fényt a közelmúltban megtartott nemzetközi akció keretében.

A 19 ország bűnüldözési hatósága részvételével rendezett és az Europol Európai Kiberbűnözés Elleni Központja által koordinált internetes termékvásárlási csalásokra fókuszáló nemzetközi akcióra 2019. szeptember 23. és október 4. között került sor. A nemzetközi szinten együttműködő rendőri szervek összesen 6500 csalárd tranzakciót azonosítottak, melyek értéke meghaladta az 5 millió eurót. A műveletekben a hatóságok összesen 60 internetes csalót fogtak el.

hirdetés

Magyarország részéről a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vezette az akciót, illetve az azt megelőző hazai szervezésre a Magyar Bankszövetséggel együttműködésben készült elő. Hazánkban az akció alatt több mint 250 csalárd tranzakciót szűrtek ki, több mint 130 bankkártyaadat felhasználásával. A csalással érintett tranzakciók összértéke meghaladta a 41,5 millió forintot.

A csalások nagy része megelőzhető. A vásárlók ellenőrizzék, eszközük biztonságos-e az online vásárláshoz, és figyeljenek arra, hogy a felkeresett oldal valódi-e és biztonságos-e. Az online vásárlással kapcsolatos dokumentumokat mindig mentsék le, és ha valaki online vásárol magánszemélytől, akkor ne küldjön előre pénzt az eladónak.

Police.hu