Korosztályos karate Eb – Rekordlétszámú magyar csapat Budapesten

magyar Tálas Bendegúz (jobbra) gyakorlás közben. Fotó: Karate Club Szarvas

Minden kategóriában lesz magyar induló a budapesti kadet, junior és U21-es karate Európa-bajnokságon, melyet február 7. és 9. között rendeznek Budapesten. Magyarország először rendez korosztályos Eb-t és éppen abban az évben, amelyben a sportág bemutatkozik az olimpián.

A Magyar Karate Szövetség tájékoztatása szerint több érem megszerzése várható a hazai versenyzőktől. A BOK Csarnokban rekordot jelentő 36 fiatal képviseli a magyar színeket. A kadet (14-15 évesek), a junior (16-17) és az U21-es (18-20) korosztály valamennyi súlycsoportjában tatamira lép küzdelemben (kumitében) magyar résztvevő. Formagyakorlatban (katában) is minden egyéni és csapat kategóriában lesz hazai induló.

A válogatottban ott van az egy éve Dániában Európa-bajnoki címet nyert Ilankovic Aleksandra, akárcsak az aalborgi Eb-n második helyen végzett Bárdos Ádám. Az esélyesek közé tartozik a sportág első magyar olimpikonja, a 2018-as ifjúsági olimpiára kijutott Baranyi Zsófia. Valamint a korábbi korosztályos Eb-ken négyszer is dobogós Czagány Dóra.

A szövetség közleménye idézi Büchler Zsolt szövetségi kapitányt. Kiemeli, hogy ez a korosztályos Eb nagyon fontos verseny a magyar karate számára. Az olimpiai debütálás miatt nagyobb figyelem irányul a sportágra, és egy jól sikerült Eb lökést adhat a magyar karate további előretöréséhez. A szakvezető úgy véli, egy sikeres rendezés sok tekintetben elősegítheti a 2022-ben szintén Budapesten sorra kerülő felnőtt világbajnokság sikerét. “Sőt, hogyha a nemzetközi karateélet különböző tagjai jó szájízzel mennek innen haza, abból még valamiféle plusz is származhat a májusi, párizsi olimpiai kvalifikációs tornán. Ott az utolsó tokiói kvótákat lehet megszerezni” – vélekedett.

Békés megyét az U21-es korosztályú szarvasi Tálas Bendegúz képviseli majd a 84 kg-os súlycsoportban – tájékoztatott az MTI.


Kövessen minket Facebookon!