Dr. Orosz Tivadar: Segíteni kell a vállalkozókat

Orosz Tivadar Fotó: Körös Hírcentrum

A hagyományoknak megfelelően idén is újévi fogadáson köszöntötték a helyi vállalkozók és cégek vezetőit, valamint a helyi képviselőket Békéscsabán.

hirdetés

Az állófogadás a Városháza dísztermében került megrendezésre. Az est első részében felelevenítették a 2019-es év, Békéscsabát érintő legfajsúlyosabb eseményeit, így például az M44-es átadását, vagy éppen az István malom leégését is.

hirdetés

Dr. Orosz Tivadar a Békés Megyei Kereskedelmi és Ipar Kamra (BMKIK) elnöke, kérdésünkre elmondta: a vállalkozók kitettek magukért az elmúlt egy évben, hiszen jelentős bővítéssel, magasabb termelési értéket állítottak elő. Ennél fogva magasabb helyi adót is fizettek be, amely nagyon fontos a város szemszögéből. „A jövőben is azt szeretnénk, hogy bővüljenek a vállalkozások és sikeresek legyenek. Optimisták vagyunk a 2020-as évet illetően, hiszen a magyar gazdaság és Békés megye is jól teljesített 2019-ben. Ez a lendület tovább tart az idei évben is” – fogalmazott.

Ugyanakkor megjegyezte: vannak felhők az égen. A nemzetközi gazdasági helyzet tekintetében több európai országban visszaesés jeleit érzékelik. A kamarán belüli felmérés is azt mutatja, hogy az optimista várakozást a vállalkozók nem osztják. A vállalkozók körében a 2020-as évet illetően a bizalmi index visszaesést mutat, a kormányzati intézkedések (adócsökkentések, adminisztráció csökkentés) ellenére is.

Példaként említette, hogy 2019-ben változatlanul sikeresek voltak az építőipari vállalkozások és Békés megyében alakult meg a legtöbb új építőipari vállalkozás. 36%-al bővült az építőipar teljesítménye. A beruházási ráta, európai szinten Írország után a második legmagasabb. Mindezek ellenére a legpesszimistábbak az építőipari vállalkozók.

„Ugyan tart még a beruházási láz, a lakásprogram sokat lendített az építőipar teljesítményén, de Békés megyében nem kielégítő ez az ütem. Sokkal kevesebb lakás épül és kerül átadásra, mint amire számítottunk. További változtatásokkal kell segíteni a vállalkozásokat, hogy a várható nehezebb körülményeket áthidalják” – zárta gondolatait a BMKIK elnöke.

hirdetés