Atlétikai nagyüzem: fedett vb, tokiói olimpia és szabadtéri Eb is lesz idén

Márton, Atlétikai Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt (archív felvétel)

A fedettpályás világbajnokságra öt-hat fős csapattal, míg a tokiói olimpiára 15-17 indulóval számol Kámán Bálint, a Magyar Atlétikai Szövetség sportszakmai igazgatója.

hirdetés

A nancsingi tető alatti vb-t kihagyja a többpróbázó Krizsán Xénia. A sportoló sérülése miatt a tavalyi, dohai szabadtéri vb-n sem tudott rajthoz állni. A súlylökő Márton Anita címvédőként utazhat a március 13-15-én sorra kerülő vb-re. Rajta kívül megvan az indulási szintje a távolugró Nguyen Anasztáziának, és három gátasnak, Szűcs Valdónak, Kerekes Grétának és Kozák Lucának.

hirdetés

Ennél népesebb csapat várható az év fő versenyén, bár jelenleg csak öt atléta rendelkezik olimpiai kvótával. Gyurátz Réka (kalapácsvetés), Halász Bence (kalapácsvetés), Krizsán Xénia (hétpróba), Márton Anita (súlylökés) és Kácser Zita (3000 m akadály).

“Ha a dohai világbajnokságot tekintjük mércének, ott 18 kvótásunk volt, ezt a számot szeretnénk megközelíteni Tokióban” – fogalmazott Kámán Bálint, jelezve, Rióban 19 atléta vett részt az ötkarikás játékokon, ennél nagyobb csapattal csak az úszók utazhattak Magyarországról. Azóta azonban több versenyszámban szűkítették az olimpiai részvételi listát. A pontos ötkarikás létszám majd csak júliusra alakul ki, a mezőnyt a június 29-ig tartó kvalifikációs időszak végén a világranglistáról tölti fel a nemzetközi szövetség. Várhatóan több magyar atléta majd így jut kvótához.

A tokiói olimpia után bő két héttel még egy nagy verseny következik, a párizsi Európa-bajnokság augusztus 26-30-án. “Az Eb mentális kihívás lesz, elsősorban az olimpikonoknak, hogyan tudnak újra csúcsformába lendülni. Ugyanakkor több fiatal esetében ez tekinthető az év fő versenyének, ilyen például a tavalyi U20-as Európa-bajnokságon 400 méter gáton ezüstérmes Mátó Sára vagy az ugyanabban a döntőben ötödik Molnár Janka.” – mondta a sportszakmai igazgató. Hozzátette: tavalyról 26-an rendelkeznek Eb-szinttel – írja az MTI.

hirdetés