Varga Dániel: egy függőség sosem egyik napról a másikra alakul ki

varga Fotó: Körös Hírcentrum

Egy különleges, egyben nagyon tanulságos kiállítás valósult meg Békéscsabán január végén. A különböző termek a függőséget, a droghasználat következményeit mutatják be. A részletekről Varga Dániel drogprevenciós szakemberrel, a kiállítás vezetőjével beszélgettünk a Körös Hírcentrum stúdiójában.

A Köztes Átmenetek Nonprofit Kft. és a MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítő Egyesület „Köztes átmenetek – interaktív kiállítás a drogokról, függőségekről” címet viselő tárlata a droghasználat sokdimenziós problémáját igyekszik interaktív és átélhető módon bemutatni a programon részt vevők számára. Egy-egy látogató csoport nagyjából másfél órát tölt a kiállítótérben.

hirdetés

A szakember tárlatvezető segítségével folyamatos beszélgetés folyik a kiállítás termein keresztül. A termek mondanivalója egymásra épül, bemutatva (fények, filmek, képek és egyéb installációk segítségével) a drogkarrier, a szenvedélybetegség kialakulását, különböző metszeteit. A kiállítás egy keret, melyet mélységgel a látogató és a szakember tölt meg, alkalmazkodva a látogatók korához, érdeklődéséhez és érintettségéhez.

Az elmúlt időszakban Békés megyében Orosházán és Békéscsabán láthatták az érdekődők ezt a tárlatot. Hay Éva dolgozta ki a kiállítás koncepcióját 2001-ben. Eleinte a szülőknek szánták az összeállított anyagot. Támpontot akartak adni számukra, a művészet eszközeivel bemutatni a szerhasználatot, a függőséget. Azonban a szülők nem értek rá ezt megnézni, így átalakították az anyagot a fiatalok számára. Elsősorban az ismeretátadáson maradt a hangsúly, azonban a gyerekek számára érdekes, feldolgozható formában. A konkrét kábítószerfajták helyett inkább arról esik szó, hogy miért kerül valaki ebbe a helyzetbe, mitől alakul ki a függőség.

A kiállítás anyaga, bár változott az eltelt két évtizedben, lényegében ugyanaz maradt. A függőségnek jöttek létre újabb fajtái, például az okostelefonok nem léteztek még mai formájukban 20 évvel ezelőtt. A függőségnek azonban ma is átmenetei vannak. Kezdődik a kipróbálással, lesz belőle idővel egy hétvégi használat (rekreációs szerhasználat). Varga Dániel szakemberként úgy látja, hogy ezzel sincs még olyan nagy probléma. Ezzel a használó ki tudja engedni a gőzt, fel tud készülni a következő hétre. A következő fokozat a problémahasználat, amikor már például arra kell az alkohol, hogy valamilyen nehézséget elfeledtessen. A szakember arra biztat mindenkit, hogy gondolja végig, mi a célja a saját szerhasználatának – örömszerző vagy elnyomó funkciója van.

A tárlatot csoportok tekintik meg, csoportosan zajlanak a beszélgetések. Családoknak azért nem tanácsos együtt eljönni, mert a gyerekek a szüleik előtt nem nyílnak meg annyira, mint amikor csak a kortársaikkal vannak. Ilyenkor nagyon nyíltan és őszintén beszélnek a szakemberekkel az ivási vagy a szerhasználati szokásaikról. A szakembereket köti a titoktartás, ezért is osztják meg velük szívesebben az élményeiket a fiatalok.

Varga Dániel úgy látja, ma a függőségek között előkelő helyen szerepel az alkohol mellett a gyógyszerfüggőség is. Amivel pedig még sokat foglalkoznak a szakemberek, az a számítógépes játékok helyzete. Viszont ezzel kapcsolatban azt leszögezte Varga Dániel, hogy nem mindenki függő, aki sokat játszik. Tehát egyre szélesebb ez a világ, a problémák egyre szélesebb körével szembesülnek a szakemberek.

A Varga Dániellel készült teljes interjút itt meghallgathatják: