Pécsi csapat győzelmével zárult a közétkeztetési szakácsverseny döntője

közétkeztetési Fotó: Nébih

Február 6-án a Sirha Budapest kiállítás versenyhelyszínén mérte össze tudását a „Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020” 12 döntős csapata. A teltház előtt zajló megmérettetésre a 39 indulóból a régiós elődöntők legjobbjai juthattak be. A verseny tematikája ezúttal a „nyári ételek a hagyomány és a megújulás jegyében” volt. A győztes menüt a Hungast Pécs csapata készítette el. A Prizma 44 Békéscsaba csapat két különdíjjal zárta a megmérettetést.

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott le a Sirha Budapest kiállításon a „Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020” országos döntője. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), valamint a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) közös szervezésű eseményének nyilvános záróakkordja – a főzéstől, a tálaláson át, a zsűrizésig – bővelkedett a látványosságokban. A programot közétkeztetési szakmai konferencia is színesítette.

A közétkeztetési „gasztro kupa” témája ezúttal a „nyári ételek a hagyomány és a megújulás jegyében” volt. A háromfordulós versenyben összesen 39 csapat indult. Közülük a régiós elődöntőkön a legjobbnak bizonyult 12 három, illetve négyfős csapat mérhette össze tudását a február 6-i döntőben, a budapesti Sirha kiállításon.

A döntőt a Hungast Pécs csapat nyerte a „nílusi sügér krokett, édesköményes mézes almasaláta, zeller panna cotta, zellermajonéz” előételből, „pirított csirkemell, lecsó tartelette, snidlinges burgonyapüré, párolt zöldségek, kakukkfüves jus” főételből és „sárgabarack mousse, sable tészta, fehércsoki namelaka, maracuja gél” desszertből álló menüjével. Második helyen a Hungast Bakony Gaszt (Veszprém) végzett. Míg a dobogó harmadik fokára az Eurest Győr csapata állhatott.

A legjobb előétel díját a Deutsche Schule Budapest érdemelte ki, a legjobb főételét az Eurest Győr, míg a legjobb desszertért járó elismerést a Hungast Bakony Gaszt (Veszprém) csapata vehette át. Mindezek mellett számos különdíj is gazdára talált. Többek között az Agrárminisztérium, a Miniszterelnökség, az OGYÉI, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia és számos szakmai szervezet, valamint támogató cég ismerte el különdíjjal a versenyzők teljesítményét.

A döntősök munkáját és az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását, Vomberg Frigyes vezetésével, külön konyhai zsűri figyelte. A csapatok ételsorait pedig neves szakértőkből álló zsűri értékelte Rózsás Anikónak, a KÖZSZÖV elnökének vezetésével, Hamvas Zoltán társelnöksége mellett. A bírálók az ízvilágon, a technikai kivitelezésen túl, többek között azt is figyelembe vették, hogy a feltálalt fogások közétkeztetési körülmények között elkészíthetők és kitálalhatók-e, illetve hozzájárulnak-e a hagyományos ízek, ételek modernizálásához, az étkezési kultúra fejlesztéséhez. A döntős receptekből a Nébih ezúttal is szakácskönyv jelentet meg.

Díjazottak

I. helyezett: Hungast Pécs
előétel: Nílusi sügér krokett, édesköményes mézes almasaláta, zeller panna cotta, zellermajonéz
főétel: Pirított csirkemell, lecsó tartelette, snidlinges burgonyapüré, párolt zöldségek, kakukkfüves jus
desszert: Sárgabarack mousse, sable tészta, fehércsoki namelaka, maracuja gél

II. helyezett: Hungast Bakony Gaszt (Veszprém)
előétel: Forró lecsókrémleves, paprikás zöldségtekerccsel, lestyános sajtkrémmel és magvas ropogóssal
főétel: Kacsamell sárga céklával töltve, kelkáposztás-szilvás házi nudlival és pecsenyelével
desszert: Mandulás-zabpelyhes tortácska kapros tejfölmousse-al, fehércsokoládéval és édesköményes-mézes cukkinisalátával

III. helyezett: Eurest Győr
előétel: Hűvös paradicsomleves zellerrel, sárgadinnyével
főétel: Izsóppal fűszerezett királypecsenye, kápiakrémmel, sült túróval
desszert: Nyári ringlószilvás nemgombóc

Legjobb előétel: Deutsche Schule Budapest
Afrikai harcsatekercs, szezámos mángold és céklalevéllel, savanyított zöldalmával, és hideg citrusos mártással

Legjobb főétel: Eurest Győr
Izsóppal fűszerezett királypecsenye, kápiakrémmel, sült túróval

Legjobb desszert: Hungast Bakony Gaszt (Veszprém)
Mandulás-zabpelyhes tortácska kapros tejfölmousse-al, fehércsokoládéval és édesköményes-mézes cukkinisalátával

Különdíjak
  • Miniszterelnökség: RC Team Budapest
  • Agrárminisztérium: Hungast Pécs
  • Nébih: Eurest Győr
  • KÖZSZÖV: Deutsche Schule Budapest
  • MNGSZ: Melódin Róbert étterem Budapest
  • Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ): RC Team Budapest
  • Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ): Eurest Rácalmás
  • Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA): Deutsche Schule Budapest
  • Élelmezésvezetők Országos Szövetség (ÉLOSZ): Zrínyi Harcosai Kaposvár
  • Magyar Bocuse d’Or Akadémia: RC Team Budapest
  • Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI): Eurest Szeged
  • Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI): RC Team Budapest
  • Szarvas-Fish: Melódin K&H étterem Budapest
  • Euro Sol: Zrínyi Harcosai Kaposvár
  • Metro: Hungast Pécs
  • Gyermelyi:
    • Prizma 44 Békéscsaba
    • Hungast Budapest
    • RC Team Budapest
  • Hungaro Chemicals:
    • Melódin Róbert étterem Budapest
    • Hungast Bakony Gaszt Veszprém
  • Ardo: Hungast Pécs
  • Savencia F&D:
    • Prizma 44 Békéscsaba
    • Hungast Bakony Gaszt Veszprém
    • Eurest Rácalmás
    • RC Team Budapest
  • Bunge: Eurest Szeged
  • Nespresso: Melódin K&H étterem Budapest

Forrás: Nébih