200 milliárd forint értékben valósulnak meg kerékpáros infrastruktúra fejlesztések

felújításokra, Kerékpárosbarát, kerékpárút, Kerékpárosklub, Magyar Falu, 2030, kerékpáros, kerékpár, kerékpározás, megvilágosodás Illusztráció: Pixabay

Kiemelten támogatják a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését, és azokat a programokat, amelyek ösztönzik az embereket a minél több, és minél biztonságosabb biciklizésre – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

Kiemelte, 2010 óta mintegy 1500 kilométer kerékpáros útvonalat fejlesztettek. Magyarországon jelenleg 9100 kilométer kerékpáros létesítmény található. Ebből 5100 kilométer kerékpározásra kijelölt út, 4000 kilométer pedig önálló kerékpárút vagy gyalog- és kerékpárút. Hozzátette: a 2014-2020 közötti európai uniós fejlesztési időszakban jelentős projektek valósulnak meg összesen 200 milliárd forint értékben. Ez 2100 kilométernyi önálló kerékpárút kiépítését, további 2100 kilométer kijelölését jelenti táblázással, felfestéssel a kisforgalmú közutakon. Ezeknek köszönhetően hamarosan több mint 6000 kilométer önálló kerékpáros létesítmény áll majd a biciklizők rendelkezésére Magyarországon. A teljes kerékpározható úthálózat hossza pedig a 15 ezer kilométert is meg fogja közelíteni 2030-ra.

hirdetés

Az ITM államtitkára példaként említette, hogy most zajlik a Tiszafüred-Poroszló kerékpárút kiépítése. Ezzel a Tisza-tó teljesen körbetekerhetővé válik, továbbá tart a Balatoni Bringakör egyes szakaszainak fejlesztése és a Budapest-Etyek kerékpárút kiépítése. Schanda Tamás hangsúlyozta, kiemelt figyelmet fordítanak a biciklizés népszerűsítésére. A kerékpározásnak nagyon sok pozitív oldala van. Környezetkímélő, hatékony közlekedési forma, amely egyben az egészségmegőrzést is szolgálja.

Utalt arra, hogy pár hete adták át a tárcánál a Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely címeket a pályázatokon legjobb teljesítményt nyújtó önkormányzatoknak és cégeknek. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a szaktárca az idén is meghirdeti a Kerékpárral 7 határon át pályázatot. A héten megjelenő kiírásra egy vagy több napos, határátlépéssel együtt járó kerékpáros túraprogrammal lehet pályázni. A kiírásra magyarországi, valamint határon túli egyesületek, közalapítványok, települési önkormányzatok vagy intézményeik pályázhatnak. A támogatásra 28 millió forint keret áll rendelkezésre, pályázatonként legfeljebb félmillió forint nyerhető el olyan költségekre, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a programhoz, hozzájárulnak a kerékpáros rendezvény céljainak eléréséhez.

A pályázat célja, hogy népszerűsítsék a kerékpáros kirándulásokat, támogassák a határ két különböző oldalán élő magyar közösségeket, az idén, a Nemzeti Összetartozás Évében, a nemzetrészek szétszakításának 100. évfordulóján ennek különös jelentősége van – mondta Schanda Tamás. Megjegyezte, a Kerékpárral 7 határon át pályázat évről évre egyre népszerűbb, az első esztendőben, 2015-ben 9 programot, 2016-ban 40, 2017-18-ban 47, míg 2019-ben már 66 rendezvényt szerveztek a civilek és az önkormányzatok a támogatás felhasználásával – írja az MTI.

hirdetés