Hulladékgyűjtő akciót szerveznek a hétvégén a Tisza egyik legszennyezettebb ártéri erdejében

PET Kupa MTI/Czeglédi Zsolt (archív)

Idén is megrendezik a hagyományos téli tiszaszalkai erdőtakarítást, péntektől vasárnapig a Tisza egyik legszennyezettebb Natura 2000-es ártéri erdejét tisztítják meg a hulladéktól az önkéntesek és a vízügyi szakemberek.

Dóra Szilvia a program előzményeiről szólva elmondta, a PET Kupa eddigi monitoring tevékenysége alatt Vásárosnamény és Tiszaszalka között találta meg a hazai Tisza-szakasz legsúlyosabban szennyezett, hulladékkal borított területét. Az eddigi akcióban résztvevők az elmúlt két évben hét hektár természetvédelmi oltalom alatt álló erdőterületet tisztítottak meg és hét tonnányi hulladékot távolítottak el a védett élőhelyről, a kiemelt folyami hulladék pedig több mint felét sikerült újrahasznosítani.

hirdetés

Az utolsó árhullámmal – főleg Ukrajnából és Romániából – érkezett hulladékszőnyeget a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság géplánca tartóztatta fel, az ezt megelőző árhullámok azonban akadálytalanul szennyezték a területet. A szakemberek ezen a hétvégén a nemrégiben lerakódott hulladékot emelik ki és az eddig el nem ért területeket tisztítják meg.

Az eddigi tapasztalatok és a várható magas résztvevői létszám alapján péntektől vasárnapig újabb három tonna hulladék összegyűjtésével lehet számolni – ismertette a PET Kupa kommunikációs vezetője. Dóra Szilvia hozzátette, a kármentesítéshez szükséges teljes infrastruktúrát az Országos Vízügyi Főigazgatóság biztosítja, a vízügy emellett szakértőkkel és PET-önkéntesekkel, továbbá több mint ötven ukrán vízügyes szakember bevonásával segíti a tiszaszalkai erdő – remélhetőleg végleges – megtisztítását.

Az ártéri erdőtakarítással párhuzamosan jelenleg is tart az a kutatómunka, amelynek során a szakemberek a Tisza teljes hosszában feltérképezik az aktuális hulladékhelyzetet, valamint megvizsgálják, pontosan mennyi műanyag halmozódott fel a különböző szakaszokon az elmúlt évtizedekben.

A PET Kupa legtapasztaltabb petkalózai a tavaszi lombfakadás előtt előre tervezett menetrend szerint járják be a folyószakaszokat és egy ingyenes okostelefonos alkalmazás segítségével rögzítik a gócpontokat. A programhoz önkéntesek is csatlakozhatnak különböző szakaszokon, a cél pedig egy, immár a teljes folyóra kiterjedő hulladék-térkép létrehozása, amelynek segítségével a jövőben hatékonyabbá tehetőek a folyótisztítási akciók.

MTI