Pánik a koronavírus miatt: levernék a gólyafészket a faluban

fehér, madár, madárpusztulás, gólya Illusztráció: Pixabay

Egy Somogy megyei faluból keresték meg Márton András madármentő csapatát, hogy minél előbb távolítsák el a település egyetlen gólyafészkét.

hirdetés

A fészek a játszótér közelében van, és a falu lakói attól tartanak, hogy a hazatérő madarak behozzák a koronavírust. Márton András a 24.hu-nak elmondta: igencsak meglepődött a kérés láttán.

hirdetés

„Írtam egy részletes, magyarázó és remélem megnyugtató választ a somogyiaknak, hogy nyugalom: a gólya nem hoz koronavírust, de mást sem. Nem lesz a gyerekeknek semmi baja a játszótéren sem gólyától, sem fecskétől, sem más vonuló madártól. Nem kell tőlük félni, a fészkeiket nem kell leverni a pánik miatt. Meg egyébként se.”

„Gólyáink, fecskéink Afrikából jönnek, nem Kínából vagy más távol-keleti országból, ahonnan a vírus a jelenlegi ismeretek szerint elindult. Jó tudni, hogy a fekete kontinensről érkező madarak útja hosszú hetekig tart, így ha bármelyik meg is betegedne útközben bármilyen betegségben – hozzáfűzöm, hogy nem koronavírusban –, akkor az állat legyengül, esélye sincs hazajutni és útja közben elpusztul. A lappangási idő messze rövidebb, mint az ő vonulási idejük” – közölte a szakember.

hirdetés