Az újkígyósi kick-boxosok már a nemzetközi porondon is letették a névjegyüket

újkígyósi Fotó: Körös Hírcentrum

Az Újkígyósi Királyteam Kickbox Akadémia versenyzői egyre sikeresebben szerepelnek a hazai és nemzetközi megmérettetéseken. A kezdetekről és a jövőbeni tervekről Korcsog Lászlóval, az akadémia vezetőjével és edzőjével, valamint három sportolójával, Hegedűs Hangával, Török Dórával és Pap Nikolával beszélgettünk a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

Az újkígyósi kick-box már közel 25 éves múltra tekint vissza – kezdte Korcsog László. Ugyan még csak gyerekként, de ő maga már a kezdetekkor is ott volt. Egyre sikeresebb lett az egyesület, a Királyteamhez körülbelül két éve csatlakoztak. A Királyteam a világ legeredményesebb, csepeli székhelyű kick-box csapata. Szakmai együttműködést kötöttek közel két éve, azóta pedig töretlen a munka. Két éve tűzték ki azt a célt, hogy szeretnék Újkígyós teljes lakosságát megmozgatni. Az ovisoktól a felnőttekig minden korosztály edz és versenyez a klubnál. Akárcsak a legtöbb sportágnak, a kick-boxnak is megvannak a maga pedagógiai értékei, az alázat, a csapattársak tisztelete például megtanulható általa.

hirdetés

Számos eredmény van az elmúlt 25 évből, amire nagyon büszkék. Sokszor lett megyei, országos bajnok egy-egy, vagy akár több versenyző, a magyar válogatott keretét is erősítik rendszeresen újkígyósi sportolók. Az igazi áttörést tavaly érték el. Győrben rendezték meg az utánpótlás Európa-bajnokságot, ahova nyolc kvótát szereztek az újkígyósiak. Hatan vállalták az indulást, összesen négy érmet szereztek.

Korcsog László úgy látja, hogy a kick-box jelenleg elég sajátos helyzetben van. Az olimpia előszobájában vannak, remélik, hogy néhány éven belül olimpiai sportág lehet. Az hozná meg a valódi elismerést. Újkígyóson három alapsportág van, a kick-box mellett a labdarúgás és a kézilabda. Az egyik legeredményesebb egyértelműen a kick-box. De folyamatosan dolgoznak azon, hogy egyre nagyobb legyen az utánpótlásbázis.

Török Dóra hatéves korában találkozott a sportággal, az édesanyja azért szerette volna, hogy elkezdjen sportolni, mert nagyon sírós kislány volt. Ezt elég gyorsan kinőtte az edzéseken. Jelenleg junior korosztályban versenyez, pointfighting kategóriában. Hegedűs Hanga az óvodáskori legjobb barátnője apukájának köszönheti, hogy rátalált a kick-boxra. Ő vittel el a lányokat együtt edzésre. Neki pedig annyira megtetszett, hogy ott is maradt. Jelenleg cadet 2-es korosztályban versenyzik, de hamarosan junior korosztályba lép. Pap Nikola szintén óvodásként kezdte, a szülei szerették volna, ha némi önvédelmet tanul. Testvérével egyszerre kezdték, de Nikola egy időre abbahagyta. Majd ismét, testvérét látva folytatta, azóta pedig töretlen a lelkesedés. Hangával egy korosztályban versenyeznek.

A tavaszi szezont már elkezdték a sportolók, legutóbbi két versenyükön összesen 23 érmet szereztek a kick-boxosok. Viszont több nemzetközi és hazai megmérettetés is vár még rájuk, lesz mire készüljenek. Ha jó eredményeket érnek el, akkor ismét magyar válogatottak is lehetnek. A legtöbb versenyzőnek pedig ez egy kitűzött cél.

A sportolókkal készült teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés