Egy Békés megyei kutatás eredményeinek köszönhetően javulhat a cukorbetegek életminősége

javulhat a cukorbetegek életminősége

Idén immár harmadik alkalommal adták át az egymillió forintos pénzdíjjal járó Wörwag Kutatási Díjat a XXI. Budapest Diabetes Szimpózium keretében. 2020-ban Dr. Taybani Zoltán a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórház osztályvezető főorvosa vehette át a díjat a “Komplex inzulinkezelési rezsimek egyszerűsítése a jó glikémiás kontroll megőrzésével 2-es típusú diabetesben” című kutatásáért.

A Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórház 3. Belgyógyászat, 1. Endokrinológia osztályán Dr. Taybani Zoltán vezetésével folyó „való élet” vizsgálat eredményeképpen dolgoztak ki egy sok cukorbeteget érintő és a mindennapokban alkalmazható innovációt, a kezelést leegyszerűsítő módszert. A nagyon magas vércukorértékekkel orvoshoz kerülő cukorbetegek esetében általában napi három-négyszeri inzulin injekcióból álló terápiát állítanak be. Ugyanakkor a betegek vércukorértékei idővel javulhatnak, ekkor a kezelést módosíthatnák.

hirdetés

Azonban arra, hogy mikor, milyen feltételekkel és hogyan lehet ezt megtenni, eddig nem voltak követhető szakmai útmutatások, ezért sok cukorbetegnél évekig az eredeti bonyolult és kényelmetlen kezelést folytatták. A vizsgálat célja egy olyan algoritmus kidolgozása volt, amellyel azonosíthatók azok a cukorbetegek, akiknél be lehet vezetni az egyszerűsített kezelést. A kiválasztás három szempontja: az átlagos vércukorszint (HbA1c), a szervezetük önálló inzulintermelési képessége (pozitív C-peptid érték) és a testsúlyhoz viszonyított napi átlagos inzulindózis. A kiválasztott betegek kezelését napi egyszeri adagolású injekcióra cserélik, ami egy 24 órás hatású inzulin és egy nem inzulin típusú hatóanyag kombinációját tartalmazza.

A vizsgálatot az első körben mintegy 70 fő 2-es típusú cukorbeteg esetében végezték el, és a tapasztalatok alapján a Békés megyei kutató team megfogalmazta a módosított kezelés bevezetésének lépéseit. Eredményeiket eddig számos hazai és nemzetközi konferencián mutatták be, illetve már több szaklapban publikálták. Ezzel lehetőség nyílt arra, hogy mások is kövessék módszereiket, és a betegek kezelése máshol is egyszerűbbé, kényelmesebbé és egyben biztonságosabbá váljon.

Az egyszerűbb terápia három lényeges előnnyel jár tehát a betegek számára. Először is csökken a terápiás teher: kevesebb injekcióra és vércukor mérésre van szükség, kevésbé szigorú étrendi szabályokat kell követniük. Másodsorban a betegek vércukorszintje kiegyensúlyozottabbá válik, ritkábban esik le veszélyes mértékben, így ez a kezelés biztonságosabb. Végül, de nem utolsó sorban sokszor még fogyás is társult a kezelés egyszerűsítéséhez, vagyis hosszútávon javítható a betegek életminősége, könnyebb a kezelés betartása is számukra.

„A kezdeti pozitív eredményeink hatására – hiszen mind a számok, mind a betegek visszajelzései is bátorítanak minket – folytatjuk munkánkat. Ebben a díj is megerősít minket, és lehetővé teszi azt, hogy még több beteget vonjunk be a vizsgálatba, hosszabban kövessük őket, és további fórumokon oszthassuk meg eredményeinket.” – emelte ki Dr. Taybani Zoltán.

„Fontos, hogy a fiatal kutatók, folyamatosan keressék, hol tudnának javítani a betegek gyógyulási esélyein és életkörülményein. Az a törekvés, hogy a munkájuk során szerzett tapasztalatokat nem csak ők maguk alkalmazzák, hanem megosztják a tudományos közösséggel, köszönetet és elismerést érdemel. Ezt szerettük volna díjunkkal idén is ösztönözni.” – emelte ki dr Kádár Éva, a Wörwag Pharma igazgatója.