Ismét dr. Kulcsár Lászlót választották a MAGOSZ megyei elnökévé

Kulcsár Fotó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága összevont osztályülést tartott Békéscsabán, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) megyei szervezete pedig tisztújító küldöttgyűlést tartott Orosházán. Utóbbin a MAGOSZ megyei elnökeként újabb öt évre dr. Kulcsár László eddigi elnöknek szavaztak bizalmat.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal Békés Megyei Adó-és Vámigazgatóságának igazgatója, dr. Kovács Tamás elmondta, hogy az elmúlt években számos adócsalót fogtak el. Nemrégiben például olyan húsipari szállítmányozási céget kapcsoltak le, amely illegális vágásból kötött üzletet, hamis számlákkal. Találkoztak olyan vállalkozóval is, aki külön megköszönte a NAV munkatársainak azt, hogy az ellenőrzés során rájött, hogy évek óta súlyosan meglopják a készleteit. Adócsalás felderítése esetén büntetőeljárás indul és a jogerősen megállapított adóhiány miatt az üzleti partnereket tájékoztatják. Így ők tudomást szereznek arról, hogy akivel üzleti kapcsolatban vannak, az kerüli az adó befizetését, ezért bírságban részesült. Dr. Kovács Tamás arról is beszélt, hogy a foglalkoztatottakat is figyelmeztetik, ha a munkaadójuk nem fizeti be a közterheket. Ennek hiányában ugyanis nem lesz többek között például nyugdíjuk.

hirdetés

Szó volt arról, hogy 2021-2027 között új költségvetési periódus lesz az Európa Unióban. Ezzel együtt megújul a közös agrárpolitika is. Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese kiemelte, hogy az Európai Unió állam- és kormányfőinek még nem sikerült megegyezniük az új költségvetésről, pedig már 2019 májusában meg kellett volna. Mivel több országban is parlamenti választás lesz, így leghamarabb idén májusban lehet döntés a pénzforrások csoportosításáról. Papp Gergely elmondta, 2021 átmeneti év lesz a magyar gazdaságban. Így az új pénzforrásokból a jelenlegi szabályi feltételek mellett fizetik ki a támogatásokat. Az a forrás, amit 2021-2027 között ki lehet osztani közvetlen támogatás formájában, gyakorlatilag megegyezik a 2014-2020 között kiosztott összegekkel.

A következőkben dr. Cseszlai István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara stratégiai igazgatója beszélt a mezőgazdasági vállalkozási formák reformjáról. A tervek szerint a jövőben három szinten valósulhatna meg a mezőgazdasági vállalkozás. A legkisebb egység az őstermelő, az őstermelői tevékenység maradna. Ennél nagyobb méretű az őstermelői gazdaság. Új forma lenne a jelenlegi családi gazdaságok mintájára a családi mezőgazdasági vállalkozás, mely speciális szabályok szerinti kft-ként jellemezhető, jogi személynek minősülne. A csmv mező- és erdőgazdálkodási, valamint kiegészítő tevékenység folytatása érdekében működő hozzátartozók közössége, mely adózási kedvezményekben részesül. A jelenlegi családi gazdasághoz képest változás például, hogy a házastársak csak ugyanannak a csmv-nek lehetnének tagjai. A tervezett változások kapcsán folyamatosak az egyeztetések az érintett minisztériumokkal, a cél az, hogy olyan változások lépjenek életbe, amelyek a jelenleginél átláthatóbban, ugyanakkor hatékonyan támogatják a mezőgazdaságból élőket.

MAGOSZ-tisztújítás Békés megyében

Tisztújító küldöttgyűlést tartott a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) megyei szervezete 2020. február 29-én Orosházán. A küldöttek az elnökség tagjainak Horváth József (Orosháza), Papp István (Gyomaendrőd), Uhlár János (Nagyszénás), Wagner Márton (Köröstarcsa), Závoda Ferenc (Szarvas) és Zsilák-Urbán András (Békéscsaba) tagokat választották meg. Továbbá a felügyelőbizottság élére Viczián János (Gerendás) került. A MAGOSZ megyei elnökeként újabb öt évre dr. Kulcsár László eddigi elnöknek szavaztak bizalmat.

A voksolás eredményének kihirdetése után Jakab István, a MAGOSZ országos elnöke, az Országgyűlés alelnöke kiemelte, bölcs döntést hoztak a küldöttek. – Olyan időszakot élünk, amikor az unió új költségvetésének a mezőgazdaságot is érintő vitája, hazánkban a birtokpolitika észszerűsítése, ennek érvényesítése zajlik – hangsúlyozta Jakab István. – Céljaink további eléréséhez a gazdatársadalom összefogására, együttműködésére van szükség. Ez Békés megyében példaértékűen megvalósul, és dr. Kulcsár László, aki a MAGOSZ országos alelnöke is, újraválasztása garancia a folytonosságra. Dr. Kulcsár László hangsúlyozta, nagyon jó érzéssel tölti el, hogy azzal a csapattal dolgozhat tovább, melynek tagjai már szinte egymás gondolatát is ismerik. – Az érdekérvényesítésben haladunk előre, és a kormány nyitott a gazdák érdekében javasolt kezdeményezéseinkre – emelte ki az elnök. Hozzátette, továbbra is annak szellemében végzi a munkáját, hogy munkaidő nincs, csak feladat – írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.