Épül a konténer vizsgáló Orosházán

Orosházi Kórház, vizsgáló, korona Fotó: Melega Krisztián/Orosházi Kórház

Megérkezett az Orosházi Kórházba az a 6 db konténer, amiből elkészül a pretriage, azaz elővizsgáló egység. Ezen a helyen szűrik majd ki a légúti vagy egyéb panaszokkal érkező betegeket – számolt be hivatalos Facebook oldalán a kórház.

hirdetés

Orosháza Város Önkormányzata rendkívüli sürgősséggel ajánlott fel az Orosházi Kórháznak 6 millió forintot, hogy a kórházi Operatív Koronavírus Testület tagjai által megálmodott és mérnök szakember által megtervezett, 6 konténerből álló pretriage (elővizsgáló) egységet felállíthassák a Sürgősségi Betegellátó Osztály járóbeteg bejárata mellett.

hirdetés

A konténerek március 27-én, pénteken meg is érkeztek, amiket néhány óra alatt telepítettek, a következő 2-3 napban pedig megtörténik a belső átalakításuk, fertőtlenítésük. Ezután már a teljesen felszerelt konténer vizsgálókban – még a kórház épületén kívül – történik a kórházba érkező járóbetegek, illetve a mentők által beszállított betegek előszűrése.

Ezzel egyidőben a Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) különböző átépítésekkel és falak emelésével “légúti” és “nem légúti” részlegre lett választva a potenciális fertőző betegek elkülönítése érdekében. Ha a konténer vizsgálóban történt előszűrés kapcsán COVID gyanúsnak bizonyul a beteg, akkor kizárólag a “légúti” (COVID) SBO-ra kerülhet, így a betegutak nem keverednek, ezzel is csökkentve a fertőzésveszélyt. A COVID gyanús betegeket a jelenlegi eljárásrend szerint további gyógykezelésre a BMKK gyulai járványkórháza fogadja.

Ha a járványügyi helyzet még tovább fokozódik, a konténer bázisban is minden feltétel adott lesz további COVID gyanús betegek elkülönítéséhez, ellátásához – írják.

 

hirdetés