Videó konferencián tanácskoztak Békéscsaba döntéshozói

Második alkalommal rendezett videó konferenciát szerdán délelőtt a koronavírus járvánnyal kapcsolatban, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

hirdetés

Erre a tanácskozásra ezúttal a választókerületben található „kistelepülések” vezetőit hívta meg. A csatlakozás zökkenőmentes volt, bár színesítette a megbeszélést néhány hang- és képhiba. A települések polgármesterei beszámoltak az általuk meghozott döntésekről, illetve elmondták észrevételeiket a szükséges intézkedésekkel kapcsolatban, amelyeket a képviselő továbbít az érintett akciócsoportoknak.

hirdetés

A védekezés során hozott intézkedések a települési sajátosságoknak, települési méretnek, a lakosság demográfiai összetételének függvényében eltérőek. Van olyan település, ahol bezárt a helyi piac, mivel döntő többségében idősek vásárolnak ott, máshol erre nem volt szükség, mert kevés számú árus kínálja a portékáját és a vevők is kevesebben vannak, illetve akad, ahol az eladók közvetlenül keresik meg portékáikkal a vásárolni kívánókat.

Kétsoprony számára óriási előny, hogy az emberek szabálykövetőek – számolt be Völgyi Sándor polgármester az ottani helyzetről. Az élelmiszerboltokban, a patikában is sikeresen tudják idősávosan elkülöníteni a különböző korosztályokhoz tartozó vevőket. Ugyanakkor Csabaszabadi esetében a falugondnok vásárol be sok idősnek, és az ő esetében problémát jelent a vásárlás időbeli korlátozása. Szeverényi Attiláné polgármester asszony emellett elmondta, hogy az évekkel ezelőtt kiépített falugondnoki szolgálat most jól vizsgázik, valamennyi rászorulót el tudják látni.

Lengyel Zsolt, Gerendás első embere arra hívta fel a figyelmet, hogy nem működik az autóbuszjegy vásárlás online felülete a Gerendás-Csorvás útvonalra, ugyanakkor erre a járatra csak elektronikusan váltható jegy a szolgáltató tájékoztatása szerint. A polgármester kérte a kialakult helyzet miatt a veszélyhelyzeti időszakra a bírságolás felfüggesztését.

Kétegyházán, a nagyközség varrodájában folyamatosan készülnek a védőmaszkok, amelyekből a lakosság teljes ellátása után szinte anyagköltség áron értékesíteni is szeretne majd az önkormányzat – közölte dr. Rákócziné Tripon Emese polgármester asszony. Hozzátette, hogy már érezhető a gazdaság visszaesésének hatása, egyre többen folyamodnak támogatásért az önkormányzathoz. Segítséget erejéhez mérten így is sokat ad a település. Azoknak az iskolásoknak, akik igényelték, egyszer használatos edényekben kiszállítják az ebédet, és azokat az időseket is naponta felhívják, akik egyébként nem kértek különleges ellátást.

Újkígyóson az óvodában és a művelődési házban dolgozóknak csak alapfizetést tudnak biztosítani, de volt olyan önkormányzati intézmény, ahol kénytelenek voltak elbocsájtani a dolgozókat. Botyánszki Pál arra hívta fel a figyelmet, hogy krízis helyek kialakítására kaptak utasítást a települések, amihez helyet még tudnának biztosítani, viszont ezekhez eszköz már nem áll rendelkezésre.

Ribárszki Péter abban kért segítséget, hogy a települési vezetők több információt kapjanak a fertőzöttek földrajzi eloszlásáról, illetve arról, hogy milyen krónikus betegségben szenvedők tartoznak a veszélyeztetettebbi körhöz.

Egyöntetű vélemény volt, hogy a kialakult helyzettel kapcsolatban minden szakmai segítséget megkapnak az érintettek a járási hivataloktól és a kormányhivataltól.

Herczeg Tamás a beszélgetés során elmondta, azt tapasztalja, az együttműködés a felelős szervezetek között nagyon jó, intenzívebb és sokkal több erőt adó, mint az ország néhány más térségében. A helyzet kezeléséhez talán az itteni településvezetők is tudnak segítséget nyújtani egymásnak ötleteikkel, jól működő gyakorlataikkal. Az országgyűlési képviselő arra kérte a videokonferencia résztvevőit, hogy javaslataikat, észrevételeiket küldjék el számára írásban, hogy azokat továbbíthassa az érintett akciócsoportoknak. Mert mint fogalmazott, számára is öröm, hogy az eddig továbbított javaslatokat komolyan vették; a döntéseket hozók meghallják a vidéken élők szavát. Példaként említette, hogy Lengyel Zsolt gerendási polgármester is azok között volt, akik erősen szorgalmazták a kijárási korlátozás bevezetését, Ribárszki Péter kondorosi polgármester igényelte a területi szintű adatokat, Balogh József szabadkígyósi polgármester kérte az európai uniós támogatásokkal kapcsolatos ügyintézés rugalmasabbá tételét. Emellett jelenleg is folyamatban van több más kérés beemelése a gyakorlatba.

 

Kapcsolódó tartalom:

hirdetés