A világ legnagyobb teherszállító repülőgépével érkeztek a védőeszközök Magyarországra

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A világ legnagyobb teherszállító repülőgépe, egy Antonov 124-100M típusú gép landolt a Liszt Ferenc-repülőtéren április 4-én.

hirdetés

Szijjártó Péter külügyminiszter a mai kormányinfón jelezte, hogy szombaton hét gép összesen mintegy négymillió maszkot, 400 ezer védőruhát, 100 ezer védőszemüveget és 6 ezer arcvédő plexit szállít le. Mind a hat gép Kínából érkezett Budapestre.

hirdetés

A repülőgépek emellett 400 ezer darabot hoztak abból a gyógyszerből, amelyet Kínában teszteltek, fejlesztettek, és az alkalmazása a nemzetközi kutatások szerint ígéretes lehet a koronavírusos betegek kezelésénél. Kína mindössze négy országnak adott ebből a gyógyszerből, ezek közül Magyarország az egyik – hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, a szombaton érkezett védőeszközök tízezer beteg ellátásához elegendők.

Az Antonov 124-100M teherszállítót katonai és civil célokra is használják óriási rakodóképessége miatt. A megerősített géptörzs 150 tonna hasznos terhet bír el, az egy darabból álló rakomány maximális súlya pedig 120 tonna. Maximális teherrel 3700 kilométer a repülőgép hatótávolsága, 80 tonna teherrel viszont már 8400 kilométert is meg tud tenni egy tankolással. Az utazósebessége 800-850 kilométer per óra.

A gép önmagában, üres tankkal 181 tonna, ha teletöltik üzemanyaggal, akkor az össztömege 214 tonna is lehet.

(MTI/INDEX)

 

 

hirdetés