Másfél milliárdos számlagyárat számolt fel a NAV

egy százalékos, 180 ezer, családi, anya, május 20, 1+1, szja, február, NAV, kata, költségvetés, számlagyár, bevallási, adómentesség Illusztráció: Pixabay

Hatvan gyanúsított kihallgatása zajlik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) egy másfélmilliárdos számlagyár ügyében. Az ötven cégből álló hálózat 8-12,5 százalékos jutalékért állította ki a fiktív számlákat megrendelőinek. A vezetők most húsz év szabadságvesztésre számíthatnak.

Egyetlen férfi koordinálta azt az ötven céget számláló bűnszervezetet, ami az ország különböző pontjain működő társaságoknak állított ki fiktív számlákat. A megrendelők igényeinek megfelelően reklámról, építőipari szolgáltatásokról vagy éppen gépjármű-értékesítésről.

hirdetés

A megrendelők átutalással fizettek, a számlagyár pedig ennek az összegnek a 8-12,5 százalékos jutalékkal csökkentett részét szinte azonnal vissza is juttatta a cégek képviselőinek. A jutalék miatt egyébként a megbízókat a NAV most nemcsak költségvetési csalással, hanem vesztegetéssel is gyanúsítja. Ahogyan a számlagyár pénzt elfogadó tagjai a költségvetési csaláson túl vesztegetés elfogadásáért is felelhetnek.

A csalás volumenét mutatja, hogy csak a gépjármű-kereskedelmi szektorban például – mindössze két társaságnak – több mint kétszáz magyar fiktív számlát állítottak ki, hogy azok a külföldről behozott és itthon forgalmazott autók utáni áfafizetést megkerülhessék. De több mint negyvenmilliós gumiabroncs-beszerzéseket, fagyállóvásárlásokat, autós termékeket számoltak el Magyarországon egy szlovák cég nevére is. Úgy, hogy a vételről a szlovák cég nevére szóló, áfa nélküli, nettó értékű számlát kértek, holott azokat hazánkban használták fel.

A NAV pénzügyi nyomozói összesen hatvan, a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható, Bács-Kiskun, Békés, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Pest megyei, valamint budapesti személyt hallgatnak ki a napokban. Az akcióban zár alá vett ingatlanok és járművek értéke a költségvetésnek okozott másfél milliárd forintos kár egy részét fedezi. A gyanúsítottak az elkövetési értéktől függően akár húsz év szabadságvesztéssel is büntethetők – tájékoztatott Barnáné Horváth Melinda őrnagy, a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága sajtóreferense.