Országos tisztifőorvos: az egészségügyi ellátások fokozatosan indulnak újra

egészségügyi, fertőzöttek Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Az egészségügyi ellátások fokozatosan indulnak újra és csak előzetes telefonos bejelentkezés után vehetők igénybe – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

hirdetés

Müller Cecília azt kérte az állampolgároktól, hogy mielőtt háziorvosukhoz vagy szakrendelőbe mennének, egyeztessenek telefonon időpontot. Még nem tértünk vissza a járvány előtti működési rendhez – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos. Elmondta: az akut sürgősségi fogászati ellátás előzetes bejelentkezéssel zavartalanul folyik. Ilyenkor már telefonon kikérdezik a jelentkezőt, és akkor is elvégzik a sürgősségi ellátást, ha a páciens koronavírus-fertőzött. Hangsúlyozta, laboratóriumi tesztet kizárólag abban az esetben kell végeztetni, ha felmerül a gyanú koronavírus-fertőzésre.

hirdetés

Hozzátette: ha fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja, a sürgősségi ellátáson kívül egyéb beavatkozás nem történik. Ha ilyen gyanú felmerül, a fogorvos a beteget a háziorvoshoz irányítja, aki gondoskodik arról, hogy elvégezzék a laboratóriumi vizsgálatot. Müller Cecília kitért arra, hogy közfinanszírozott ellátásban a laboratóriumi vizsgálatért nem kell fizetnie a betegnek, magánellátásban viszont az egészségügyi szolgáltató költségére végzik azt el. Ebben az esetben a magánszolgáltató később eldönti, hogy a laborvizsgálat költségét magára vállalja, vagy áthárítja a betegre.

A szakember jelezte azt is, hogy az egészségügyi szakmai kollégium fog-és szájbetegségek tagozata által meghatározottak szerint fogják a fogorvosok rangsorolni a betegeket. Először a járvány előtt megkezdett kezeléseket fejezik be, illetve a fenntartó kezeléseket folytatják. Úgy fogalmazott: “A fogpótlások, amelyek nem sürgetőek, (…) hátrébb sorolódnak.”

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy Magyarországon időarányosan nem kiugró az elhunytak száma. Kifejtette: Magyarország évekkel ezelőtt csatlakozott ahhoz az európai rendszerhez, amely az országok halálozási adatait figyeli. A beérkező adatokat elemzik, standardizálják. Azt mondta, idén a 11. hétben észlelte a rendszer, hogy statisztikailag meghaladta az átlagot a többlethalálozás mértéke, például Olaszországban már a 10. héten is kimutatható volt az elhunytak számának ugrásszerű növekedése, a 11. és 15. hét között pedig kimagasló.

Magyarországon – ezen adatsor szerint – azonban sem az influenzajárvány idején, sem a koronavírus-járvány heti adatai alapján nem lehetett kimutatni többlethalálozást, tehát a heti halálozási adatok nem térnek el a sokéves átlagtól – hangoztatta. Kérdésre válaszolva ígéretesnek nevezte a vérplazmakezelést koronavírus-fertőzötteknél, mindkét betegnél “látványos a javulás”, jól vannak – mondta Müller Cecília.

Forrás: MTI

hirdetés