A szakmai vizsgák esetében is lesz változtatás idén

mucsi, szakmai Fotó: Békéscsabai Szakképzési Centrum

A szakmai vizsgák lebonyolítása hasonló módon zajlik ebben a tanévben, mint az érettségi. Bár ki kell egészülnie egy gyakorlati vizsgarésszel is, a legfontosabb szempont a diákok és a vizsgáztatók egészségének megőrzése marad.

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója úgy látja, az első komoly akadályt, a digitális oktatásra való átállást mind a diákok, pedagógusok, mind a gyakorlati képzőhelyek, vállalkozások nagyon jól vették. Sok segítséget kaptak a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától is, a közös munka pedig remélhetőleg sikeres vizsgákat eredményez majd.

hirdetés

A szakmai vizsga az érettségi után a következő legfontosabb megmérettetés a szakképzésben tanuló diákok életében. Itt eszközökkel kell a fiataloknak dolgozni, gyakran egymás után, tehát ezen is változtatni kell a járványügyi veszélyhelyzet miatt. A bevont pedagógusok számát közel megduplázták a BSZC-ben, hogy elég sok, kis létszámú csoportot hozhassanak létre. Illetve a megfelelő fertőtlenítésről is gondoskodni kell.

A vizsgáztatási rendszer hasonló lesz az érettségihez. A korábbi években az iparkamara jelölte ki a vizsgabizottságok elnökeit, idén azonban helyben jelölnek ki kollégákat arra, hogy elnököljenek, levezessék a vizsgákat. A szakmai vizsgák később kezdődnek majd, mint az érettségi – tette hozzá Mucsi Balázs.

Az MTI tájékoztatása alapján a megjelent kormányhatározat alapján csak írásbeli és gyakorlati vizsgákat szerveznek, ezek eredménye alapján állítják majd ki a bizonyítványokat. Szóbeliket most, a 2019/2020. tanév májusi júniusi időszakában nem tartanak. Az írásbelikre május 25-e és 29-e között kerülhet sor. Míg a gyakorlati vizsgákat május 4-e és június 15-e között lehet megtartani.

A szakmai vizsgákra való felkészülés már jóideje elkezdődött a Gyulai Szakképzési Centrumban is – tudtuk meg Kovács Zsuzsannától, a centrum főigazgatójától. Az írásbeli vizsgáknál hasonlóan járnak el, mint az érettséginél. Már ami a termek beosztását és a fertőtlenítést, a védőeszközök használatát illeti.

A bizonyítvány kiállításának és a vizsgára bocsátásnak minden esetben feltétele az, hogy az utolsó évfolyamra meghatározott gyakorlati követelmények legalább 60 százalékát teljesítse a tanuló, attól viszont a mostani vizsgaidőszakban eltekintenek, hogy egyes további feltételek teljesítését igazoló dokumentumokat – így például a nyelvvizsga-bizonyítványt vagy jogosítványt – bemutassák a diákok. A vizsgabizottság most mindössze egy elnökből és egy tagból áll majd, és nem vehet rész benne olyan ember, aki már betöltötte a 65. életévét.

A vizsgázóknak és a vizsgáztatóknak egyaránt maszkot kell viselniük, és kesztyűt is hordhatnak. Ezeket az eszközöket, valamint a szükséges kézfertőtlenítő szereket a vizsgákat szervező iskolák biztosítják. Emellett természetesen arra is ügyelni kell, hogy a védőtávolságot a diákok egymás között is betartsák. Az írásbeli vizsgán egy tanteremben legfeljebb 10 diák tartózkodhat egyszerre. Főszabály szerint a gyakorlati vizsgán is tartani kell a védőtávolságot. De egyes speciális esetekben, amelyekben kizárható, hogy a vizsgázók bármilyen módon érintkezzenek egymással, ez a távolság csökkenthető. A határozat a fertőtlenítéssel kapcsolatban is szigorú szabályokat rögzít.