Kutyej Pál: Utolsó lépésként megújulhat az evangélikus kistemplom is

kutyej Fotó: Körös Hírcentrum

A közelmúltban jelentették be Békéscsabán, hogy több, az evangélikus egyházhoz tartozó épület után a kistemplom is megújulhat, összesen közel 700 millió forintból.

hirdetés

Kutyej Pál, a békéscsabai evangélikus egyházközség lelkésze megosztotta, a Reformáció 500 program keretében megújulhatott a jaminai evangélikus templom, az evangélikus nagytemplom, valamint a Magtár. Ez a projekt egészül ki a mostani beruházással. A kistemplomon ugyanazokat a lépéseket hajtják végre. Kívül és belül, alul és felül egyaránt megújulhat – tette hozzá Kutyej Pál.

Tetőhéjazat-csere, a tető megerősítése, falvágás, aljzatcsere, burkolatcsere, padok restaurálása, a szószék, az oltár, valamint az orgona restaurálása, villamoshálózat-korszerűsítés, nyílászárócsere történik. A fejlesztés egyes elemei már a tervezés során nehézséget okoztak. A templom műemlékvédelem alatt áll, így az újítások nem kivitelezhetőek. Falkutatásokat folytattak, hosszadalmas előkészítő munka előzte meg magát a tervezést is.

Ami még problémát okozhat, az a fejlesztés időzítése. Az evangélikus gyülekezet ősztől tavaszig a kistemplomot használja. Illetve az iskola diáksága a hétközi istentiszteletekre szintén odajár. Az a fűthető, téli időszakban csak ott tudnak összegyűlni. Át kell majd gondolni, milyen munkálatok mellett tudnak például istentiszteletet tartani.

Kutyej Pál azt is elárulta, hogy mivel műemlékvédelem alatt álló épületről van szó, a templomra napelemek elhelyezése többek között nem lehetséges. Tehát nem igazán lehet környezetvédelmi, energiatakarékos megoldásokról beszélni a fejlesztés esetében. Olyasminek igyekeztek utánajárni, hogy az egyházközség egy másik telkén helyezzenek el napelemet, de a templom energiaszükségletének ellátására. Erre sem ad lehetőséget a törvényi szabályozás. A jaminai templomra tudtak napelemet telepíteni, ott jól működik a rendszer.

 

Ez is érdekelheti:

hirdetés