Folytatódik a Békés Megyei Központi Kórházban a betegellátás fokozatos visszaállítása

békéscsabai, Réthy, Kórház, kórházi, kórházparancsnokok, Békés Megyei Központi Kórház, Réthy Pál, kórház, béremelés egészségügyi dolgozók Illusztráció: Körös Hírcentrum

A járványügyi helyzet utóbbi hetekben történt változásai alapján 2020. május 04-től az egészségügyi ellátó rendszer fokozatos visszarendeződésére kerülhet sor. A miniszteri utasítások és a járványügyi feladataink tükrében a Békés Megyei Központi Kórházban is elkezdődött a betegellátás fokozatos visszaállítása – szól a közlemény, amelyet a Békés Megyei Központi Kórház honlapján olvashatunk május 22-én. Becsei László főigazgató főorvos által írottakat az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

A miniszteri utasítás alapján a sürgős, a daganatos- és az akut megbetegedések utáni rehabilitációs kezelések továbbra is biztosítottak. A fenti időponttól emellett lehetőség van az elektív ellátások bővítésére is. Ez elsősorban a szív-érrendszeri megbetegedésekben szükségessé vált kezelések, illetve az egynapos sebészeti beavatkozások elvégzését jelenti. A betegellátás során alapvető elv továbbra is, hogy szükséges az előzetes telefonos orvosi konzultáció, amely alapján előjegyzést követően történhet meg az ellátás, amennyiben a beteg az előzetes járványügyi szűrés alapján nem COVID-19 fertőzés gyanús.

hirdetés

2020. május 20-tól a járóbeteg ellátás mellett a Kardiológiai Osztály és a Kardiológiai Rehabilitációs Osztály, a Hospice (Gyula, Semmelweis u. 1. sz.), valamint a Krónikus Belgyógyászati Osztály (Gyula, Sitka 1.) Gyulán működik.  

Az ellátás bővítése az alábbiak szerint folyatódik:

2020. május 25-től a Pándy Kálmán Tagkórház, Gyula, Semmelweis u. 1. sz. alatt Neurológiai-Stroke Osztály, az Endoszkópos Laboratórium, a Semmelweis tömb „A” lépcsőházának III. emeletén a Szülészeti Osztály kezdi meg ismételten működését. 

szülészeti-nőgyógyászati ambulanciák, terhesgondozó, ultrahang, a Semmelweis tömb „B” lépcsőházának III. emeletén, korábbi helyén lesz biztosított. A nőgyógyászati betegek ellátása változatlanul a dr. Réthy Pál Tagkórházban, Békéscsabán folytatódik. 

2020. május 26-tól a pszichiátriai fekvőbeteg ellátás a sitkai telephelyről a Semmelweis u. 1. sz. alatt a Pszichiátriai Tömbbe költözik vissza a „C” és „D” részlegekre. 

Terveink szerint (amennyiben a járványügyi helyzet és a központi irányelvek ezt lehetővé teszik) a visszaköltözés 2020. június 02-től tovább bővül. Pünkösd után a gyulai belgyógyászati osztályok – endokrinológia, nephrológia, diabetológia, gasztroenterológia -, az általános sebészet, az érsebészet, és a sürgősségi betegellátó osztály belgyógyászati szakterülete a Pándy Kálmán Tagkórházban fog működni a korábbiakhoz hasonlóan. A traumatológiai sürgősségi- és fekvőbeteg ellátás továbbra is kizárólag a dr. Réthy Pál Tagkórházban történik. 

A Pándy Kálmán Tagkórház járványügyi feladatait továbbra is biztosítja. A COVID gyanús betegek ellátása a Gyula, Semmelweis u. 1. sz. alatt történik a központilag meghatározott ágyszám biztosításával. A járványügyi helyzettől függően további változások várhatók, addig a dr. Réthy Pál Tagkórházban folytatódik a fül-orr-gégészeti, a gyermekpszichiátriai, a hematológiai, az idegsebészeti, a nőgyógyászati a szájsebészeti, a rehabilitációs, és az urológiai fekvőbeteg ellátás. 

Az ellátások visszaállításának további kiterjesztéséről folyamatosan tájékoztatással leszünk.