A védőnői hálózat az egészséges, kiegyensúlyozott gyermekekért dolgozik

India, koraszülött, afrikai, gyerek, védőnők, babaváró Illusztráció: Pixabay

Június 13-a a magyar védőnők napja. Az idén 105 éves védőnői hálózat 2013 óta Magyar Örökség díjjal is kitüntetett hungarikum, amely egyedülálló Európában. Hazánkban mintegy 4.200, Békés megyében 188 védőnő tevékenykedik.

hirdetés

Budapesten 1915. június 13-án Stefánia belga királyi hercegnő (Habsburg-Lotaringiai Rudolf főherceg özvegye, gróf Lónyay Elemérné) védnökségével született meg az „Országos Stefánia Szövetség az Anyák és Csecsemők Védelmére”, amelynek elsődleges célja „a csecsemőhalandóság csökkentése, ennek révén pedig a nemzet számbeli erősbítése és feljavítása”, valamint a tudatlanság és babona elleni küzdelem volt. A második világháború után átalakult a rendszer, létrejött a védőnői szolgálat, amely ma is állami keretek között működik.

hirdetés

A kormány elsődleges célja, hogy a magyar nemzet fennmaradását biztosítsa, és ennek záloga, alapsejtje a család. A családok teremtik meg azt a lehetőséget, hogy testileg, lelkileg, szellemileg egészséges, kiegyensúlyozott, harmóniában élő gyermekek nőhessenek fel, akik tovább viszik a magyar nemzet és az európai kultúra tradícióit. A védőnői tevékenység középpontjában a családok egészségvédelme, a betegségek kialakulásának megelőzése, valamint az egészségfejlesztés áll. Ezért köszönet és megbecsülés illeti a védőnőket a magyar családok, a nemzet érdekében szívvel-lélekkel végzett áldozatos munkájukért – írja a bekesijarasok.hu.

hirdetés