Több mint háromszázmilliós fejlesztést adtak át a szarvasi állatparkban

szarvasi Fotó: Fekete István

Több mint háromszázmillió forintos európai uniós támogatásból fejlesztették a szarvasi Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkot, a beruházást Nagy István agrárminiszter adta át csütörtökön.

hirdetés

A tárcavezető beszédében elmondta, a nemzeti park igazgatóságok éves regisztrált látogatószáma 2010 óta több mint 26 százalékkal emelkedett. Évek óta meghaladja az 1,6 milliót. Jövőre szeretnék elérni a kétmilliós határt. Hozzátette, a nemzeti parkok több mint 40 milliárd forintot fordítanak a természeti értékek megőrzését és bemutatását célzó beruházásokra az idén véget érő többéves pénzügyi időszakban.

hirdetés

Az így megvalósuló csaknem 100 projektnek köszönhetően legalább 100 ezer hektáron javulnak a természeti területek és a természeti ismeretek átadását szolgáló létesítmények állapota – fogalmazott. Nagy István – aki a szarvasi parkot a “csodák birodalmának” nevezte – elmondta, nem tudni, mikor tér vissza a koronavírus-járvány. A magyaroknak érdemes a hazai tájakat felfedezni most, amiben a nemzeti parkok partnerek lesznek.

hirdetés

A Körös-Maros Nemzeti Park (KMNP) által működtetett szarvasi állatpark a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (Ginop) elnyert nettó 330 millió forintból új állatsimogatót, hajókikötőt, fürge gyík és farkas kifutót alakított ki. Elkészült egy bagoly formájú új főbejárat. A Magyar Természettudományi Múzeummal együttműködve kialakítottak egy új, 250 négyzetméteres interaktív állandó kiállítást.

A beruházás része volt egy 2100 négyzetméteres parkoló létrehozása. Ott elektromos és hibrid rendszerű járműveket lehet tölteni. Továbbá büfét, ajándékboltot, sétautakat és egy foglalkoztató épületet alakítottak ki – sorolta Tirják László igazgató. Az állatpark hat éve üzemel, tavaly 45 ezren látogatták meg – írja az MTI.

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!