Három mezőőr dolgozott a békési kertek védelméért 2019-ben

mezőőrök Illusztráció: Délmagyar

Csibor Géza, a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság elnöke arról tájékoztatott, hogy a képviselő-testület egyhangú igennel fogadta el a mezőőrök beszámolóját a 2019. évi munkáról.

Mint minden évben, 2020-ban is beszámolót kaptak a képviselők a békési mezőőrök előző évi tevékenységéről. Mind kiderült, a 2007-ben létrehozott mezőőri szolgálatban három fő tevékenykedik, és a zártkertekben található ingatlanok őrzéséről gondoskodnak. Ebbe Nagykert, Jégvermi-kert, Rosszerdő, Szécsénykert, Krisztinazug, Malomasszonykert, Csatárkert, Sebőkkert, Borosgyán tartozik bele.

2019-ben 33 igazoltatás történt, ebből négy esetben kellett rendőrséget értesíteni és ellenük feljelentéssel éltek a mezőőrök. 105 esetben kellett magánszemélyt terménylopás elkerülési végett felszólítani, valamint a kerttulajdonosok bejelentéseit ellenőrizni. Négy alkalommal kellett ebeket kábítani, 11 db csapdát helyeztek ki. Számos esetben segítettek a rendőrségnek hely, illetve személyen meghatározása miatt.

Mindezek mellett a mezőőrök tevékenysége sokrétű: hivatali hirdetményeket tesznek ki, illegális hulladéklerakókat derítenek fel, összeírják az elhanyagolt ingatlanokat, ebrendészeti feladatokban működnek közre. Csibor Géza arról is beszélt, hogy 2019-ben 1884 személy fizetett mezőőri járulékot, ebből a városnak 6 millió forintos bevétele származott – olvasható a város honlapján.


Kövessen minket Facebookon!