A szájmaszkok önkéntes viselésére szólította fel a cseheket a belügyminiszter

maszkot, maszkhasználat, maszk, maszkot, japán, amerikai Fotó: Pixabay

A szájmaszkok önkéntes viselésére szólította fel a cseheket csütörtökön Jan Hamácek kormányfőhelyettes és belügyminiszter.

“Szeretném megkérni a lakosságot, hogy ne várjon az egészségügyi minisztérium utasítására, és a zárt terekben, épületekben, tömegközlekedési eszközökön azonnal kezdje el újra viselni az szájmaszkokat” – jelentette ki Hamácek. Tekintettel az utóbbi napokban folyamatosan romló járványhelyzetre, Adam Vojtech egészségügyi miniszter bejelentette, hogy kikéri az országos, valamint regionális tisztiorvosok véleményét és pénteken dönt az óvintézkedések esetleges szigorításáról, amelyek hétfőn lépnének életbe.

hirdetés

Hamácek szerint a szájmaszkok viselete egyszerű, de nagyon hatékony megoldás. “Ez a legkevesebb, amit megtehetünk, hogy megakadályozzuk a járvány terjedését és az olyan károkat, amelyek tavasszal keletkeztek” – mondta a belügyminiszter. “A Covid-19 betegség terjedéséről hozzám eljutott (legújabb) számok figyelmeztetők. Azt látni, hogy a helyzet fokozatosan rosszabbodik” – mutatott rá Hamácek.

Ugyanakkor leszögezte, hogy a kormány nem tervezi a gazdaság nagymértékű lekapcsolását, ahogy az márciusban történt. “A tavaszi hónapokban szerzett tapasztalataink azt mutatják, hogy ez nagyon sokba került Csehországnak. Senki sem akarja, hogy ez megismétlődjék. Ezért kell hatékony és gyors intézkedéseket hozni” – fejtette ki Hamácek, aki tavasszal az országos válságstáb elnöke volt.

Az egészségügyi minisztérium legújabb jelentése szerint szerdán 247 újabb fertőzést mutattak ki Csehországban, ami az utóbbi három hét legmagasabb napi esetszáma. Március elseje óta, amikor az első esetet regisztrálták, eddig 14 570 személy kapta meg a Covid-19 betegséget. A betegek három ötöde már meggyógyult. Jelenleg 5062 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, ami az eddigi legmagasabb szám. A halálesetek száma eddig 364. Az országban mintegy tucatnyi regionális vagy helyi fertőzési góc van.

MTI


Kövessen minket Facebookon!