Új védőnői centrum épült Békéscsabán

védőnői centrum Fotó: Körös Hírcentrum

A békéscsabai védőnői szolgálat az egészségügyi alapellátás részeként, Békéscsaba közigazgatási területén a családok egészségének megőrzése és az egészségromlás megelőzése érdekében egészségfejlesztést végez.

hirdetés

A régi Védőnői Centrum nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, a két tanácsadásra használt helyiség folyamatosan foglalt volt. Nem volt alkalmas a hely közösségi programok tartására, azokat más intézménybe kihelyezve kellett megoldani. Nem volt babakocsi tároló és a szolgálati kerékpárokat sem lehetett tárolni. Az új Védőnői Centrum megoldja a szolgálat jogszabályokban előírt működését. Az új védőnői centrum a Dedinszky utca 14. szám alatt került kialakításra, jól megközelíthető és a kórháztól csak kb. 300 m-re található.

hirdetés
Fotó: Körös Hírcentrum

A Dedinszky utcai épület bővítésével és átalakításával létrejött az egészségügyi alapellátást szolgáló védőnői centrum, amely színvonalában megfelel az egészségügyi alapellátási intézménnyel szemben támasztott aktuális követelményeknek. Az épület alkalmas a 12 területi védőnő elhelyezésére és az általuk nyújtott szolgáltatások megfelelő színvonalon történő biztosítására. A projekt során létesült – többek közt – védőnői tanácsadó helyiség, védőnői munkaszoba, vizsgáló (méhnyak-szűrés), gyermekváró, multifunkcionális terem, személyzeti és szülői mellékhelyiség, mosdók, megfelelő kapacitású gyermekváró és babakocsi tároló.

Fotó: Körös Hírcentrum

A szolgáltatás kiszolgálására a szükséges egyéb helyiségek is megépültek, előírás szerinti tároló helyiségek a takarító eszközök elhelyezésére, épületgépészeti berendezések (kazán, egyéb berendezés), hulladék-, veszélyes hulladéktároló, szennyes tároló, személyzeti öltöző, mosdó. Az épület energetikai szempontból is korszerűsödött, illetve az elektromos hálózat kialakítása során egy
napelemes rendszer is helyet kapott.

védőnői centrum
Fotó: Körös Hírcentrum

Akadálymentesítés is megvalósult a projekt keretében, amely során a hatályos jogszabályoknak megfelelő, kötelezően (minimálisan) előírt számú parkoló-férőhely és akadálymentes parkoló-férőhely biztosításra került. A kivitelezésre alkalmas munkaterületet a Megrendelő a szerződés szerint, 2019. február 18-án átadta a Vállalkozó részére. A munkaterület átadás-átvételt követően 330 naptári nap állt a Vállalkozó rendelkezésére a szerződés szerinti munkák befejezésére. A projekt kivitelezési munkái a vállalkozási szerződésben foglaltak szerint, határidőre teljesültek. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

hirdetés