Kálmán Tibor: Az árvíz több település élet-halál küzdelmét hozta el

árvíz Fotó: Körös Hírcentrum

Negyven éve, 1980. július 28-án reggel 6 óra 35 perckor árvíz öntötte el Békés megye egy részét. Hosszúfoknál átszakadt a Kettős-Körös jobb parti töltése, több mint négyezer embert kellett kiköltöztetni több településről. Erre az eseményre emlékeznek Békésen több programon keresztül.

hirdetés

A visszaemlékezés részeként július 28-án reggel egy közös koszorúzással indult a nap a katasztrófa nyomán felállított emlékműnél. Kálmán Tibor polgármester visszaemlékező bejegyzésében olvasható, hogy az ügyeletes szakember már úgy 300 méterre járt a szakadás helyétől, amikor robbanásszerű hang kíséretében átszakadt a töltés. A környéket elöntötte az árvíz. 208 millió m³ víz, 105 km² mezőgazdasági és lakóterület, 4086 ember, több, mint 150.000 haszonállat, napi több, mint 9000 védekező, 1 millió 420 ezer homokzsák. A koszorúzáson az akkor érintett települések, Bélmegyer, Tarhos, Doboz polgármesterei, a Járási Hivatal, Békés megye önkormányzata, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság képviselői, valamint a békési önkormányzat néhány képviselője vett részt.

hirdetés

A megemlékezéssorozat második rendezvényén beszédet mondott Kálmán Tibor, a megjelenteket köszöntötte Kürti Sándor, Tarhos Község polgármestere. A rendezvényen részt vett a Járási Hivatal, a megyei önkormányzat, továbbá Tarhos, Bélmegyer és Doboz önkormányzatának, valamint a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság képviselője is. A megemlékezéssel kapcsolatban a szervezők azt kérték, hogy az esetleges érintettek, emlékezők a haranglábnál elhelyezett egy szál virággal fejezzék ki együttérzésüket azokkal, akik mindenüket elvesztették a természeti katasztrófában 1980-ban.

Az elmúlt héten elkészült a református templom udvarában a harangláb, amely a rosszerdei egykori református gyülekezet harangjának ad otthont. A haranglábat Kocsor István békési vállalkozó, ácsmester készítette el. A bádogos munka Herbert János békési mester keze munkáját dicséri. A harangot Szlezák László 1925-ben öntötte Budapesten. A megemlékezés részeként Katona Gyula református esperes újraszentelte a felújított harangot.

 

hirdetés