Szoboravatás és díjátadó Pusztaföldváron

Tehetség-díj, Rákóczi, Pusztaföldvár, díjátadó Fotó: Körös Hírcentrum

II. Rákóczi Ferenc fejedelem mellszobrának felavatására került sor Pusztaföldváron. A szoboravatás mellett a Tehetség-díjat is átadták a település kiváló tanulójának.

hirdetés

„Rákóczi Ferenc volt az első, aki a haza becsületéért és a fennmaradásáért harcolt. Neki köszönhetjük, hogy a magyar nyelv, a magyar kultúra fennmaradhatott” – fogalmazott beszédében Pusztaföldvár polgármestere, Sonkolyos Szabolcs. A szobor az I. világháborús emlékmű szomszédságába került, azok emlékhelye mellé, akik vérüket adták az országért – tette hozzá.

hirdetés

„Rákóczi egész életében a Habsburg Birodalomtól különváló, önálló, független, központosított új Magyarország felépítésén fáradozott. Diplomáciai, katonai, társadalmi és kulturális téren. Tollal és karddal harcolt a szabadságért, a nemzeti összefogásért és az egységért – hangzott el az eseményen, ahol bejelentették, létrejött a Rákóczi Szövetség helyi szervezete a településen.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke beszédében így fogalmazott: „egy olyan példaképet állítunk ma a közösség elé, akire az itt élő fiatalok és idősebbek is felnézhetnek. 300 évvel ezelőtt hazánknak szabadságharcosa volt, felelősséget vállalt a népért.”

„Mi azt látjuk, hogy évente több mint kétezer középiskolás fiatal csatlakozik a Rákóczi nevét viselő szövetséghez. Ez is azt mutatja, hogy Rákóczi Ferencre – bármilyen időszaka is volt a történelemnek az elmúlt 300 évben -, mindenki büszke volt.”

Herczeg Tamás, országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, hogy fontos ápoljuk azokat a hagyományokat, amelyeket Rákóczi Ferenc személye kapcsán gondolunk.

A szoboravatás mellett a Tehetség-díj átadására is sor került, amelyet Herczeg Tamás adott át Györgyi Réka tanulónak. Réka amellett, hogy kiváló tanulmányi eredményeket ért el, a kultúra és a sport területén is csillogtatja tudását. A képviselő elmondta: köszönetet érdemelnek a szülők, az iskola és a helyi közösség is.

„A munka sokat számít akkor is, ha tizenévesek vagyunk, büszkék lehetünk azokra a fiatalokra, akik kiváló eredményt érnek el” – fogalmazott Herczeg Tamás, aki nagy örömmel érkezett szülőfalujába.

 

Kapcsolódó tartalom:

hirdetés