Elgázoltak egy fehér gólyát Békéscsabán – Frissítve

elgázolt gólya, Békéscsaba Fotó: Madárkórház Alapítvány Szentesi Madármentő Állomása / Facebook

Elgázoltak egy fokozottan védett fehér gólyát kedden délután Békéscsabán – számolt be Facebook oldalán a Madárkórház Alapítvány Szentesi Madármentő Állomása.

hirdetés

A szerencsétlenül járt madarat Perza Mihály állatvédő találta meg, aki megállt, hogy segítsen, majd közreműködésével a szentesi madármentőkhöz szállították az állatot. A gólyát a Hortobágyi Madárkórházba viszik tovább, ahol sor kerülhet a szükséges beavatkozásokra, további ellátásra.

hirdetés

Az eset sajnos nem egyedi. A mentőállomásokra és a madárkórházba folyamatosan érkeznek sérült gólyák az ország több pontjáról.

Frissítés 2020. 08. 12.:

A Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítványtól azt az információt kaptuk, hogy a békéscsabai gólya sajnos gerincsérülést szenvedett, így lábai részlegesen ugyan, de lebénultak. Érezni még érez velük, fájdalomra reagál, így van még reménye. Jelenleg tornáztatva van, és szteroidokat kap.

Kérdésünkre reagálva azt írták: gázolás esetén a leggyakrabban valamely végtag szokott törni, valamint belső vérzés gyanúja szokott felmerülni. „Évente átlagosan 110-150 fehér gólya kerül kórházunkba, ebből 20-30 áramütés miatt, a többi (90-120) mind baleseti sérült. Hogy a baleseti sérültek közül mennyi amit konkrétan autó üt el, azt nehéz megmondani, mert a körülményekről nincs mindig információ. Van, hogy a megtaláló már csak fekve találja a madarat egy út mellett, vagy kicsit odébb.”

A madárkórház idén 8 gólyáról tudja biztosan, hogy autó ütötte el, de mint hozzátették, ennél valószínűleg magasabb a számuk. Becslések alapján talán kétszer, háromszor több.

A gyógyulási esélyekről azt írták, az évi 90-120 baleseti sérült nagyja végtagtörést szenved, amit műtéti úton kezelnek, és egész szép aránnyal gyógyulnak fel. „Szabadon tudunk bocsájtani közülük mintegy 60-70 egyedet, tartósan sérült marad mintegy 10-15, belső vérzés, valamint egyéb belső sérülések miatt pedig elpusztul közülük 20-25 egyed. Mindössze 8-10 gerincsérült gólyával találkozunk évente. Az ő gyógyulási esélyeik általában a leggyengébbek (ahogy humán vonalon is így van). Közülük 1-2 egyed válik újra járóképessé”  – írták megkeresésünkre.

hirdetés