Gyopáros Alpár: Egyértelmű nyertese Békéscsaba a Modern Városok Programnak

Modern Városok, Gyopáros Alpár Fotó: Körös Hírcentrum

A Modern Városok Program keretében megvalósuló Munkácsy negyed-fejlesztés alapkőletételére kerülhetett sor a közelmúltban Békéscsabán. A projekt közel 3 milliárd forintból valósul meg.

hirdetés

Az ünnepségen Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos kifejtette, különböző kategóriákban zajló verseny folyik a megyeszékhelyek között. Versenyeznek abban, hogy melyik város valósítja meg a leghamarabb a legtöbb projektet, ki használja fel hatékonyabban a rendelkezésre álló forrást. Békéscsaba is egyértelmű nyertese a Modern Városok Programnak. Mégpedig azért, mert a rendszerváltással a térség rengeteget veszített, most azonban a legnagyobb fejlődésen a békési megyeszékhely mehet keresztül.

hirdetés

Többek között az M44-es gyorsforgalmi út segítségével bekapcsolódik az ország autópálya-vérkeringésébe, a Fürjesi út által tehermentesül a belváros az átmenő forgalomtól. Továbbá közel 30 hektáros teljesen közművesített ipari terület jött létre. Megvalósult a Békéscsabai Röplabda Akadémia, a Városi Sportcsarnok korszerűsítése, és egy új fedett uszoda és sportcsarnok is épül. Illetve megvalósult a nyomdaipari képzőközpont. Most pedig a Munkácsy negyed kialakítása indulhatott el, ami igazi turisztikai attrakciója lesz a városnak.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kifejtette, felemelő érzés, hogy a Modern Városok Programban részt vevő települések fele jelentős milliárdokat fordít kulturális fejlesztésekre. A Munkácsy negyedet egy jól végiggondolt, sok elemből álló komplex feladatnak nevezte. Ha elkészül, a város és a régió arculatát is karakteresen, sok pozitív energiával alakítja át. Szobrok kihelyezése, a Békés Megyei Könyvtár és a Csabagyöngye Kulturális Központ fejlesztése, közterületi átalakítások szerepelnek a tervek között.

Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy még 2016 elején egy műhelykonferencia keretében már egyeztettek a Munkácsy negyedről. Majd pedig ez a terv bekerülhetett a Modern Városok Program projektjei közé. Hozzátette, hogy Békéscsaba belvárosának több területe megújult már a közelmúltban. Hamarosan pedig elbontják a Körös Hotelt is, ezáltal még esztétikusabbá válik a városrész. Tárgyalások folynak a Zöld-folyosó projektről is, valamint reméli a képviselő, hogy a leégett malommal kapcsolatban is hamarosan jó hírekkel szolgálhatnak.

 

hirdetés