Gyakorlatozott a járványügyi bevetési egység

romániában, katonák, fertőtlenítése, szociális, járványügyi, fertőzöttek Fotó: koronavirus.gov.hu

Egy fiktív járványügyi esemény kezelését mutatta be a járványügyi bevetési egység csütörtökön Budapesten.

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a gyakorlat előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, a kormány egy olyan gyorsreagálású, azonnal bevethető egységet hozott létre, amely a veszélyhelyzet elmúltával is hatékonyan fel tud lépni a járványügyi védekezésben, az esetleges fertőzési gócpontok lokalizálásában. További feladata még, hogy összehangolja az társszervezetek: a rendőrség, a mentőszolgálat, a katasztrófavédelem és a honvédség munkáját – ismertette.

hirdetés

Kiemelte, a járványveszély nem múlt el, a vírus továbbra is jelen van, és fontos felkészülni azokra az eseményekre, amikor például valahol tömeges megbetegedések történnek. A járványügyi bevetési egység vezetője, Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos egy fiktív történetet ismertetve elmondta, magyar turistákkal egy autóbusz indult Görögországból, azonban néhány utasnál felmerült a koronavírus-fertőzés gyanúja. A sofőr ezt jelezte az utazási iroda felé, amely értesítette a járványügyi hatóságot, az pedig az operatív törzset.

hirdetés

A történet szerint az a döntés született, hogy a határátlépés után az autóbusz a legközelebbi egészségügyi intézménybe menjen, ahol a betegellátás és a kontaktszemélyek vizsgálata megtörténik.A kórházba érkezés előtt azonban már értesítették a mentőszolgálatot, amely két mentőautóval várta a határon az autóbuszt, hogy felmérjék az utasok egészségi állapotát. Még ott kiderült, hogy két embernek hőemelkedése, láza van, ezért őket külön szállítják kórházba. A többi utas az autóbuszban maradt, őket így vitték kórházba.

A gyakorlat része volt, hogy Szabó Enikő a történet ismertetése után minden jelen lévő egység vezetőjének meghatározta a feladatait. Azok elvégzése után jelentést kért tőlük. A gyakorlaton a sajtó munkatársai minden mozzanatot rögzíthettek. A mentőautók beérkezésétől, a fertőzésgyanús emberek ellátásán keresztül, a tünetet nem produkáló többi utas ellátásán át, a honvédségi fertőtlenítésig. A másfél órás gyakorlatot az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi tömbjében tartották – számolt be az MTI.

hirdetés