A koronavírus a bérvadászatban is változásokat generál

ausztria, gímszarvas Fotó: Pixabay

Elkezdődött a gímszarvas nászidőszaka, a szarvasbőgés. Ez a magyar vadászok számára az év egyik leginkább várt időszaka, egyben az őszi nagyvadvadászatok kezdete. Az előttünk álló 1,5-2 hónap alapjaiban lesz meghatározó a gímszarvassal gazdálkodó vadászatra jogosultak körében. Hiszen a bérvadászatból származó bevételek számukra döntő jelentőségűek.

A COVID-19 miatt kialakult járványügyi helyzet a tavaszi őzbakvadászat esetében a külföldi bérvadászok szinte teljes elmaradását okozta. Ezt kisebb részben hazai elejtéssel igyekeztek pótolni, illetve az elmúlt 2 hónap során, de főként az őz üzekedési időszakában történő fokozottabb külföldi bérvadászattal tudtak helyenként pótolni. A COVID-19 „második hullámának” őszre jósolt megérkezésére számítva, valamint a kormány augusztus 28-án kihirdetett határvédelmi szabályokat figyelembe véve, az idei év szeptemberében nem számíthatnak a társaságok a külföldi bérvadászok érkezésére.

Ha időközben változna ez az állapot, a helyzet akkor is nehezebb lesz, mint az a tavaszi őzbakvadászatok alkalmával történt. Ugyanis ott volt lehetőség az „értékesítés” legalább egy részének a későbbre halasztására. Az érett bika vadászati idénye azonban csak két hónap (szept. 1- október 31.) és ebből döntően a bőgés szűk egy hónapja alatt ejtik el a legerősebb, legnagyobb bevételt hozó egyedeket. Az ebben az időszakban „bennmaradó” elejtési lehetőséget a jelenlegi szabályok szerint nem lehet az adott vadászati évben átütemezve később pótolni.

A hazai bérvadászati igények az elmúlt két évtizedben folyamatosan emelkedtek és a jelenlegi helyzet további növekedést is eredményezhet, hiszen adott esetben az egzotikus országokba tervezett vadászatok elmaradása okán, a hazai nagy ötös elejtésének kihívásait választhatják többen.

A járványhelyzet egyértelműen rávilágított arra, hogy a saját belső (értsd hazai) felhasználás, a saját fogyasztás, a hazai szolgáltató szektor igénybevétele az ország gazdaságának talpon maradását is nagyban szolgálja, így mindenképpen azt javasolják a hazai vadászoknak, hogy vadásszanak itthon – írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.