216 millió forintból újult meg a Közgé kollégiuma

energetikai Fotó: Körös Hírcentrum

A Békéscsabai Szakképzési Centrumhoz tartozó több épület energetikai korszerűsítésen ment keresztül az elmúlt hónapokban. Ezúttal a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum kollégiumát adták át ünnepélyes keretek között.

hirdetés

Összesen 216 millió forintból újult meg a centrum egy újabb kollégiuma. Az átadáskor Mucsi Balázs főigazgató kiemelte, az ország legjobb közgazdasági technikumának diákjai itt töltik diákéletük jelentős részét. Ezért a lehető legjobb feltételeket kell megteremteni a számukra. Azt már évekkel ezelőtt látták, hogy a szépészeti beavatkozásokon túl energetikai fejlesztésre is szükség lesz az épületegyüttesnél. A centrum mintegy egymilliárd forintos felújítási büdzséjéből a kollégiumra 216 milliót tudtak fordítani. Ez az eddigi legnagyobb pályázati összeg. De a fejlesztés itt nem áll meg, még a belső tereket is korszerűsíteni kell, új eszközökre szintén szükség lesz.

hirdetés

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő szólt arról, hogy Békéscsaba egyre inkább diákváros. Ehhez kellenek a centrum európai színvonalú fejlesztései és oktatási megoldásai is. Ezúttal nyílászárócsere, homlokzati- és tetőszigetelés történt, továbbá napelemeket telepítettek az energiatakarékos működés érdekében. Az energiahatékony működés a klímavédelem szempontjából is egyre fontosabb tényező.

Paláncz György, az iskola igazgatója hozzátette, hogy az energiatakarékosabb működés lehetővé teheti a jövőben újabb fejlesztések megvalósítását. A diákok kimagasló tanulmányi eredményeket érnek el, de ehhez kell a megfelelő környezet is. Erre törekednek a továbbiakban is.

A KEHOP program keretében még az alábbi Békéscsabai Szakképzési Centrum kötelékébe tartozó oktatási intézmények újultak meg:

  • Békéscsabai SzC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium 105 810 580 ft-ból
  • Békéscsabai SzC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium 166 608 248 ft-ból
  • Békéscsabai SzC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium 99 350 681 ft-ból

Ez a megújulás nem kizárólag esztétikai, hanem a diákok és az oktatók komfortérzetét növeli, sőt jelentős energiamegtakarítást is eredményez, ezzel is hozzájárulva a fenntarthatósághoz. A Békéscsabai Szakképzési Centrum eddig is és ezután is meg fogja ragadni azokat a lehetőségeket, amelyek hozzájárulhatnak a modern, XXI. századi szakképzési környezet kialakításához. Ezért dolgoznak és a jövőben is ez lesz az elsődleges céljuk, a minőségi szakképzés mellett.

hirdetés