Romániában több mint hetven fertőzött halt meg egy nap alatt

korlátozások, maszkot, maszkviselési, fogyasztóvédelmi, szlovén, Ausztriában, fogyasztóvédelem, koronavírus Csehországban, maszk, Romániában járvány, fertőzöttek Illusztráció: Pixabay

Romániában minden korábbinál több, 73 koronavírusos beteg halt meg az utóbbi napon, és kedden 600 fölé emelkedett az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma.

hirdetés

Eddig szeptember elseje volt a járvány legtragikusabb napja 60 halálesettel. Az újabb rekord 74 százalékkal magasabb az utóbbi két hét átlagánál és – az egyre több súlyos esettel együtt – egyenes következménye annak, hogy három hete ismét gyorsuló ütemben nő a fertőzések száma. A járvány immár 5121 áldozatot követelt Romániában.

hirdetés

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint 2121-gyel nőtt, és így megközelítette a 140 ezret a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma. A 24 600 ismert, jelenleg is aktív fertőzött közül – az előző napinál százzal többet – csaknem 8100-at kezelnek kórházban. Kedden már 608 koronavírusos beteg szorult intenzív terápiára.

Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár szerint jelentős nyomás nehezedik az egészségügyi rendszerre, egyetlen nap alatt csaknem száz esetben igényelték a koronavírusos páciensek áthelyezését az ország déli részének telített kórházaiból Maros, Bihar vagy éppenséggel a moldvai Botosani megyébe. A G4Media.ro hírportál hétfői összesítése szerint Bukarestben és az ország 41 megyéje közül 13-ban nincs már szabad hely a Covid-kórházak intenzív terápiás részlegein. Romániában jelenleg 1050 intenzív terápiás ágy áll rendelkezésre a Covid-19-ben szenvedő betegeknek fenntartott kórházakban.

MTI

hirdetés