Az utolsó előtti óraátállítás jön

óra, óraátállítás Fotó: Pixabay

Vasárnap kezdetét veheti az utolsó téli időszámítás hazánkban, az utolsó előtti óraátállítás jön.

Vasárnaptól indulhat az utolsó téli időszámítás. Hajnalban 3-ról 2 órára állnak vissza a digitális készülékek órái. Az analóg eszközöket pedig nagy valószínűséggel utolsó alkalommal kell egy órával visszatekerni. Az utolsó óraátállítás 2021 márciusában lehet. Ekkor 1 órát ismét veszítünk, és ettől fogva a nyári időszámítás maradhat állandó. Az elkövetkezendő telek alkalmával ezesetben bár délután tovább lenne világos, reggel a megszokottnál később kelne fel a Nap.

Erről korábban, 2019-ben az Európai Parlament adott ki határozatot. Az európai uniós országok eldönthetik, hogy a nyári, vagy a téli időszámítást kívánják a jövőben véglegesen alkalmazni. A Magyarországra vonatkozó döntést még nem hozták nyilvánosságra, de amennyiben a többség akarata érvényesül, 2021. március 28-án lehet az utolsó óraátállítás. A felmérések szerint ugyanis a magyarok 78 százaléka törölné el az óraátállítást, közülük pedig 62 százalék szavazott a nyári időszámításra, és 28 százalék a télire.

Ha azonban úgy találják, hogy az eltérő tagállami tervek jelentős és folyamatos fennakadást okoznának a belső piac működésében, akkor az Európai Bizottság egy évvel tovább halaszthatja az irányelv hatályba lépését – számolt be az Időkép.