Mucsi Balázs: Nem állt meg az élet a BSZC-ben

Mucsi Fotó: Körös Hírcentrum

Sikeresen átálltak a digitális oktatásra a Békéscsabai Szakképzési Centrum tagintézményei. A leendő diákok pályaválasztását is az online térben igyekeznek segíteni – árulta el Mucsi Balázs, a centrum főigazgatója a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

Már a szeptemberi hónapban a hagyományoktól jelentősen eltérve kezdték meg a tanítást az intézmények. Volt olyan tagiskola, amelynek vezetése a hibrid oktatás mellett döntött. Mások csúsztatták az órákat, szüneteket, esetleg tömbösítették az órákat. Leginkább a szakmai gyakorlatok megoldása igényel szervezői munkát. Ebben a tekintetben a centrum új eljárásrendje a tavaszihoz képest változásokat hozott. Például azok a diákok, akik a gyakorlat alatt nem tudnak hazautazni, kapnak kollégiumi szállást. A duális képzőhelyek 60-70 százaléka le tudta bonyolítani a képzést a járványügyi előírások betartásával. A pedagógusok már az átállás előtt jóval több digitális elemet használtak, ezeket megtartották még a tavaszi időszakból. Ráadásul az interneten is nagy mennyiségű tudásanyag érhető már el.

hirdetés

A Békéscsabai Szakképzési Centrum a pályaválasztási időszakban minden tagintézményében tárt karokkal fogadta a leendő diákokat. Arra buzdított mindenkit, hogy nézzenek körbe, próbálják ki a kínálatot. Jelen helyzetben azonban ez lehetetlen – árulta el Mucsi Balázs. Így a centrum és az iskolák honlapja, közösségi oldala telt meg tartalommal, ezeket kereshetik az érdeklődők. Vagyis a pályaorientáció is a virtuális térbe került.

A járványhelyzet ellenére az élet nem állhat meg, az együttműködések köre bővült az elmúlt időszakban. Legutóbb a Gál Ferenc Egyetemmel írt alá újabb együttműködési megállapodást a centrum. Erről bővebben ide kattintva olvashatnak. A lényege ennek a megállapodásnak, hogy bizonyos területeken a szakképzésből érkező diákok már rendelkeznek ismeretekkel, így nekik egyes órákat valamilyen formában kiválthatóvá szeretnének tenni. A jövőben a két intézmény munkatársai összehasonlítják tananyagaikat, a szakképzési ismereteket megfeleltetik a felsőoktatási tananyagnak. Az egészségügyi területen, a pedagógusképzésben, a turizmus-vendéglátás, a gazdálkodás és szociális képzés területein zajlanak majd egyeztetések.

A főigazgató kiemelte továbbá, hogy nemzetközi szinten is ugyanúgy élők tudtak maradni a centrum kapcsolatai. Mind a kínai partneriskolával, mind az Erasmus programban részt vevő intézményekkel rendszeresen beszélnek. Utóbbiak a járványhelyzet végeztével visszavárják a BSZC diákjait, előbbiek pedig igyekeznek segíteni, ahogy tudnak ebben a helyzetben. A csabai centrum a tavaszi időszakban tananyagokkal tudta támogatni a kínai iskolát, ez a jóindulat tehát oda-vissza működik.

A teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés