Tovább emelkednek a számok: 6393 új fertőzött és 135 elhunyt

Németországban, horvátországban, koronavírus, halálos, fertőzöttek, Oroszországban, Csehországban Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Árvai Károly/kormany.hu

6393 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 198 440 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 135 többségében idős, krónikus beteg.

hirdetés

Így az elhunytak száma 4 364 főre emelkedett. A gyógyultak száma 52 126 főre emelkedett, az aktív fertőzöttek száma 141 950 fő. Az aktív fertőzöttek 21%-a, az elhunytak 24%-a, a gyógyultak 26%-a budapesti. 7591 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 647-en vannak lélegeztetőgépen. A beazonosított fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredménye jövő hét elején várható.

hirdetés

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és 93 kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat . Elindult az egészségügyi, a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben az orvosi, egészségügyi képzésekben részt vevő egyetemi hallgatók is részt vesznek 2 hetes fizetett gyakorlat keretében.

Az Operatív Törzs jelenleg 386 óvodai csoportban (13%) és 221 óvodában (8%), továbbá 121 általános iskolában (5%), rendelt el rendkívüli szünetet, 634 iskolai osztályban (25%) és 63 általános iskolában (2,5%) digitális tanrendet.

A kormány mindent lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, eddig 12 millió adag oltóanyagot kötött le három gyártónál. Az egészségügyi védekezés részeként már zajlik az ingyenes influenza elleni oltások beadása. Folyamatos a háziorvosi praxisok ellátása az influenza elleni védőoltással – írja a koronavirus.gov.hu.

hirdetés