3221 fővel nőtt a fertőzöttek száma, 160 beteg hunyt el

mentők, intenzív, oltás, gócpontok, fertőzöttek, idősotthonban Fotó: MTI/Bruzák Noémi

3221 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 259 588 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 160 többségében idős, krónikus beteg.

hirdetés

Így az elhunytak száma 6280 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 76 270 fő, az aktív fertőzöttek száma 177 038. Az aktív fertőzöttek 19%-a, az elhunytak 22%-a, a gyógyultak 24%-a budapesti. 7945 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 661-en vannak lélegeztetőgépen.

hirdetés

Továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbít. Tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés. A karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályokról december 21-én lesz döntés.

Elindult a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlap, ahol már lehet jelezni az igényeket a védőoltásra. A nyugdíjasokat Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos levélben is tájékoztatja a regisztráció lehetőségéről. Ők pedig a levélhez mellékelt adatlap kitöltésével és visszaküldésével jelezhetik igényüket a koronavírus elleni oltásra. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz. Ha meglesz a megfelelő és a magyar hatóságok által engedélyezett vakcina, akkor a védőoltások beadása az Oltási terv szerv zajlik majd, elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók.

A gyorstesztelés most a kormányhivatalok és járási hivatalok dolgozóival folytatódik. Az egészségügyi és szociális dolgozók tesztelése szintén folytatódik, ez esetben az intézmények maguk szervezik a tesztelést, amelyhez a kormányhivatalok biztosítják a gyorsteszteket.

Az Operatív Törzs jelenleg 275 óvodában egy-egy csoportot érintően (9%), 101 óvodában (3%) és 73 általános iskolában (3%) az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 522 általános iskolában egy-két osztályt (20 %) és 42 általános iskolában (2%) a teljes intézményt érintően digitális tanrendet – írja a koronavirus.gov.hu.

hirdetés