Szentháromság emlékoszlopot állítottak Békéscsabán

Fotó: Körös Hírcentrum

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, Magyarország Kormányának támogatásával, Dr. Szatmári Csaba ügyvéd kezdeményezésére és szervezésében, Szentháromság emlékoszlopot állított. A mélyalapozási munkálatokat a Békés Drén Kft. végezte el térítésmentesen.

Az eseményre Békéscsaba belvárosának kertvárosi részén, a Damjanich és a Wesselényi utcák találkozásánál, december 22-én, a kolozsvári, 1918-as nagygyűlés évfordulóján került sor. Békéscsaba kertesházas övezeteiben is fontos cél a városias hangulat erősítése. A városközpont közelében, a Wesselényi – Damjanich utcák Y alakú összefutásánál, az így kialakuló tér középpontjában eddig egy kihasználatlan háromszög alakú terület volt található. Az itt történt emlékállítás, a művészien kővé változtatott kultúra kiterjeszti a város, Békéscsaba belvárosának határait.

hirdetés

Kolozsváron, a Mátyás király téren ezen a napon, december 22-én, 120 ezer székely, magyar, de szász és román erdélyi lakos is kinyilvánította, hogy „Együtt akarunk maradni a magyar anyaországgal!” Idén 100 esztendeje, hogy Trianonban más döntést hoztak. Az alkotás, mely Szőke Sándor kötegyáni szobrász munkája, erre is emlékeztet.

Szőke Sándor művének távoli látványa egy gyertyatartót idéz, ami az egyházat is szimbolikusan jelentheti, de a világ világosságaként magára Jézusra is utal. A Szentháromság ábrázolásában az Atya teremtő kéz, a Szentlélek galamb formájában jelenik meg. Az oszlop talapzatán a nemzeti egységünket államban megszilárdító szent királyaink, Szent István király és Szent László király, valamint a Kárpát-medence szerte tisztelt Szent Imre herceg domborművei láthatóak.

Az alkotás terveit a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Erős Apolka szobrásznő által vezetett zsűrije mind koncepcióját, mind részleteit tekintve jónak találta, megvalósítani javasolta, a közbenső zsűrin Gyarmati Gabriella, a Munkácsy Mihály Múzeum szakértője szintén pozitívan nyilatkozott a művészeti értékről. Most pedig már az elkészült mű is megtekinthető, értékelhető.

Szokás volt régen nagy járványok elmúltával Szentháromság emlékoszlopot állítani. Az idei járvánnyal terhelt esztendő sajátos aktualitást ad ennek az eseménynek, noha az ötlet születésekor még senki sem sejtette, hogy így lesz. Bízzunk benne, hogy ezúttal is a járvány végét jelentheti a Szentháromság oszlop felállítása, melynek felszentelésére a járványveszély elmúltával Húsvétkor, ünnepélyes közéleti átadására pedig talán június 4-én kerülhet sor.