Müller Cecília: Nincs idő várakozásra, nincs mit kivárni

A járványkezelés legkritikusabb heteit éljük, napról napra csúcsokat döntenek az adatok – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán.

Müller Cecília hangsúlyozta, minden erővel azon dolgoznak, hogy csökkentsék az elhunytak napi számát, amely 195-tel elérte az eddigi legmagasabb adatot. Hozzátette, telítődnek a kórházak, már 10 284-en szorulnak intézményi ellátásra, közülük 1128-an gépi lélegeztetésre. Az országos tisztifőorvos szerint el kell kerülni a megfertőződést, be kell tartani a higiéniás szabályokat és fel kell venni a védőoltást.

hirdetés

“Nincs idő várakozásra, nincs mit kivárni” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy valamennyi, Magyarországon elérhető vakcina hatásos, megvéd a súlyos szövődmények és a halálos kimenetel ellen. Az adatok szerint szerdán 156 096 volt az aktív fertőzöttek száma és a betegek 6,3 százaléka igényel kórházi kezelést, ugyanakkor biztató, hogy ütemezetten zajlik a védőoltások beadása – fogalmazott. Kifejtette, szerdán 100 ezer Sinopharm vakcina érkezett Kínából, ennek bevizsgálását a betárolás után kezdi el a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Ezt a vakcinamennyiséget az eddig regisztrált idősek első, illetve második oltására fogják felhasználni – tette hozzá.

Mint mondta, egyelőre nem tudni, meddig tart a járvány harmadik hullámának erőteljes, agresszív szakasza. A szennyvízből vett minták alapján majdnem minden településen emelkedik a vírus örökítőanyagának jelenléte, nagymértékű növekedést Budapesten, Miskolcon, Szombathelyen és Zalaegerszegen mértek. Ennek alapján egy-két hétig még számítani kell a fertőzöttek számának emelkedésére – jegyezte meg a tisztifőorvos.

Ismertetése szerint csaknem húszezerrel többen betegedtek meg az elmúlt héten, mint az azt megelőző hét napban, számuk a 9. heti 35 802-ről a 10. héten 55 484-re nőtt. A fertőzöttek átlagéletkora a 10. héten 45 év volt, ami egyre inkább a fiatalabb korosztály érintettségét mutatja, a betegek 55 százaléka nő, 45 százaléka férfi – tette hozzá. Az egyes korcsoportok arányai nem változtak számottevően a két héttel ezelőtti adatok óta: a betegek 23 százaléka a 40-49 éves korosztályhoz, 17 százaléka az 50-59 éves korosztályhoz, 15 százaléka a 30-39 éves korosztályhoz tartozott. A 20-29 évesek és a 65 év felettiek aránya 12-12 százalék volt.

A betegek területi megoszlására kitérve Müller Cecília elmondta, a 10. héten Budapesten azonosították a fertőzöttek 21 százalékát, Pest megyében ez az arány 18, Győr-Moson-Sopron megyében 6 százalék volt. Változatlanul Zala megyében regisztrálták a legkevesebb új fertőzöttet, az összes új beteg egy százalékát. Legnagyobb arányban Budapesten és Pest megyében nőtt az esetek száma, utóbbiban egy hét alatt 81, a fővárosban pedig 68 százalékkal emelkedett a betegek száma.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, egy koronavírus-fertőzött – egyéni állapottól függően – körülbelül átlagosan két-három hetet tölt kórházban, azaz ennyi ideig igényel kórházi ellátást. A favipiravir alkalmazásával kapcsolatban kifejtette, a háziorvosok általában enyhe és középsúlyos megbetegedés esetén írják fel ezt a gyógyszert, ami megakadályozhatja a súlyosabb állapot kialakulását, illetve az emiatt elkerülhetetlen gyógyintézményi ellátást.

MTI