Az országos tisztifőorvos nagy fegyelmezettséget kér a lakosságtól húsvétkor

járványügyi, fertőzési, tisztifőorvos, pcr, koronavírusos, koronavírus Fotó: koronavirus.gov.hu

Az országos tisztifőorvos a húsvéti ünnep idejére is azt kéri a lakosságtól, hogy nagy fegyelmezettséggel tartsa be a koronavírus-járvány miatt hozott szabályokat.

Müller Cecília pénteken a közmédiának nyilatkozva úgy fogalmazott, a vírus nem foglalkozik azzal, hogy húsvét van, ezért mindenki ünnepeljen a lehető legszűkebb családi körben. Kiemelte, a járvány továbbra is súlyosan zajlik, még mindig magasak a megfertőződéseket, valamint a súlyos megbetegedéseket és az elhalálozást mutató adatok, noha “stabilizálódni látszanak”. Az országos tisztifőorvos szerint ha a lakosság kellő fegyelemmel “kibírja” a húsvétot, akkor a járvány a közeljövőben tetőzhet, amit az esetszámok lassú csökkenése követhet. “Sokkal kevesebb van előttünk, mint mögöttünk” – fogalmazott.

hirdetés

Müller Cecília megerősítette, hogy az oltásokat minden elé helyezik, ezért az oltópontok húsvét alatt is folyamatosan működnek. Fontosnak nevezte, hogy az időponttal rendelkezők az ünnep alatt is vegyék fel az oltást, hiszen “minden oltóanyag egy-egy életet, egészséget ment”.

A tisztifőorvos felidézte, hogy a WHO főigazgatója pénteken elismeréssel nyilatkozott a magyar oltórendszerről, amelynek köszönhetően mostanra minden ötödik állampolgár megkapta az első vakcinát, több mint 860 ezren pedig már a második oltáson is túljutottak és teljesen védettnek minősülnek. Aláhúzta, Magyarország valóban jól áll az oltásokkal, de mindaddig nem lesz elégedett, amíg a beoltottság magas arányának köszönhetően meg nem tudják állítani a járványt.

Szólt arról is, hogy a koronavírus természeténél fogva képes gyorsan változni, ezért sok mutáció fordul elő, azonban a Magyarországon engedélyezett vakcinák minden jelenlegi variánssal szemben védelmet nyújtanak. Hangsúlyozta, a brit mutáns fertőzőképessége, súlyos megbetegítőképessége sokkal nagyobb, mint az eredeti, úgynevezett vad vírusé, emiatt több a fertőzött és közülük többen kerülnek kórházba. Egy fertőzött negyedóra alatt három másik embert is megfertőzhet egy helyiségben tartózkodva – mondta Müller Cecília, éppen ezért rendkívül fontosnak nevezte a higiénés óvintézkedések betartását.

A tisztifőorvos azt mondta, jelenleg a fiatalok körében is sok a súlyos beteg, ami egyrészt azért is lehet, mert a 65 év felettiek 80 százaléka már kapott legalább egy oltást, másrészt ez a mutáció fogékonyabb a fiatal, munkaképes korosztályra. Hozzátette, a cukorbetegség és a kóros elhízás többletkockázati tényezőt jelent más alapbetegségekhez képest.

MTI