Embercsempészés bűntette miatt emeltek vádat két férfi ellen

bíró, ítélet, tárgyalás Illusztráció: Pixabay

Vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat a Battonyai Járási Ügyészség két letartóztatásban lévő, Magyarországon büntetlen előéletű, temesvári illetőségű, román állampolgárságú férfi ellen.

hirdetés

A 19 éves férfi egy bérelt zárt rakterű kistehergépkocsival, míg 24 éves társa a tulajdonát képező személygépkocsival 2021. február 06-án, a késő esti órákban egy ismeretlen román állampolgárságú személy megbízásából abból a célból érkeztek Dombegyházára, a román-magyar államhatár közelébe, hogy onnan – általuk is tudottan – Magyarország területére a zöldhatáron keresztül, engedély nélkül bejutott migráns személyeket szállítsanak el az ország belseje felé. Dombegyháza külterületén, az Aradi úton felvették a tehergépkocsiba az út mellett elbújva várakozó 18 fő szír és 3 fő afgán állampolgárt, majd a beszállást követően a helyszínt nagy sebességgel elhagyták oly módon, hogy a 24 éves férfi az általa vezetett személygépkocsival ún. előfutó autóként közlekedett a társa által vezetett, migránsokat szállító tehergépkocsi előtt, így biztosítva a migránsoknak az ország belsejébe történő biztonságos, felfedésüket elkerülő elszállítását.

hirdetés

Az „előfutó” Dombegyház településen rendőri jelenlétet észlelt, erről társát telefonon tájékoztatta, aki a 21 fő migránst az általa vezetett gépjárműből kiszállította, majd utasok nélkül folytatta útját. A terhelteket nem sokkal ezt követően a Készenléti Rendőrség járőre ellenőrzés alá vonta és előállította, míg a migránsokat a Battonyai Határrendészeti Kirendeltség járőrei a közelben elbújva megtalálták. A migráns személyek embercsempészek segítségével jutottak Románia, majd Magyarország területére; a szállításuk fejében az embercsempészekkel Nyugat-Európába történő megérkezésükkor 6-10.000.-Euró közötti összeg megfizetésében egyeztek meg, amelyből a terheltek is részesültek volna.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a terhelteket beismerésük esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, határozott időre utasítsa ki őket Magyarország területéről, a bűncselekmény eszközéül használt mobiltelefonokat a SIM kártyákkal együtt, valamint a személygépkocsit kobozza el, illetőleg kötelezze őket a nyomozás során felmerült 350.000.-Ft-ot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére.

hirdetés