Új, magyar gyümölcsfajtákra van szükség a biztonságos termesztéshez

magyar, gyümölcs, gyümölcstermés Illusztráció: Pixabay

A magyar gyümölcsfajták nemesítésével, a termőhely helyes megválasztásával és a legmodernebb technológiai megoldásokkal növelhető tovább a termelésbiztonság – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a gyümölcsnemesítésben és szaporítóanyag-termelésben érdekelt ágazati szereplőkkel folytatott egyeztetésen, csütörtökön, az Agrárminisztériumban.

A megbeszélésen a miniszter arra emlékeztetett, hogy a szélsőséges időjárás okozta nehézségek, például az aszály-, a jég- vagy a fagykárok a gazdálkodók egész éves munkáját tehetik tönkre. Egyúttal veszélyeztetik a hazai fogyasztók ellátás-biztonságát. Tavaly 18, idén pedig már eddig is 10 fagyos éjszaka volt tavasszal. Az elmúlt 5 évben pedig háromszor okozott gondot a hideg időjárás a termelőknek. Nagy István szerint ezért szükség van olyan új, magyar gyümölcsfajtákra, amelyeket a gazdák biztonságosan tudnak termeszteni. És megfelelnek a hazai vásárlók elvárásainak is. A miniszter óriási értéknek tartja, hogy hazánk rendelkezik a hatodik legnagyobb génbankkal a világon.

hirdetés

Hangsúlyozta: a nemesítés, szaporítás és az új fajták elterjesztése hosszú folyamat. Ezért szükség van olyan intézkedésekre is, amelyek már rövidtávon is képesek orvosolni az ágazat kihívásait. A kormány a vidékfejlesztési források jelentős megemelésével lehetővé teszi a gyümölcstermelő gazdálkodók számára, hogy olyan technológiai fejlesztéseket hajtsanak végre, amelyek révén elhárítani, vagy mérsékelni lehet az ültetvényeket fenyegető elemi károkat. Illetve az öntözéssel növelhető a termésbiztonság és javítható a termékminőség – emelte ki a tárcavezető. A miniszter kitért arra is, hogy a magyar nemesítők hosszútávon csak egy életpályamodellen keresztül lehetnek igazán sikeresek és eredményesek. Ezért mindent meg kell tenni ennek megvalósítása érdekében.

Az egyeztetésen Farkas Sándor miniszterhelyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy gazdaságos termelést lehetővé tevő, az időjárás kockázatoknak kevésbé kitett termőhelyi körzeteket kell kijelölni. A gyümölcstermesztés fejlesztését pedig ezeken a területeken kell ösztönözni. Kifejtette: a nemesítés irányait átfogó és hosszú távú stratégia mentén kell kialakítani, hogy a kárpát-medencei gyümölcsfajták fennmaradjanak – számolt be az Agrárminisztérium Sajtóiroda.